La Vanguardia (Català)

El Govern central, a l’expectativ­a

-

El Govern, a través del Ministeri d’Hisenda, va fingir amb crear el seu propi tribut sobre begudes ensucrades, però ara per ara no ha legislat sobre la matèria, la qual cosa ha permès a la Generalita­t aplicar aquest gravamen des d’ahir. La llei tributària impedeix la doble imposició per part de l’Estat i les comunitats autònomes del mateix fet subjecte a gravamen. Per això, el departamen­t que dirigeix Cristóbal Montoro va anunciar l’any passat la seva disposició a entrar en aquest camp. En el pla pressupost­ari de finals del 2016 s’incloïen 200 milions d’euros de recaptació per un nou impost de begudes ensucrades. Així consta en el pla d’estabilita­t pressupost­ària enviat a la Comissió Europea fa uns dies, en què s’assegura que el tribut sobre les begudes “s’activaria, si fos necessari, per garantir el compliment dels objectius” de dèficit públic.

Segons va recordar l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc), la mesura preveu dues pujades: una de 0,08 cèntims per litre si el producte té entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i l’altra de fins a 0,12 cèntims per litre en cas que el sucre superi els 8 grams per cada 100 mil·lilitres.

Els productes afectats són tots els refrescos o sodes, begudes de nèctar de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiqu­es, llets endolcides, begudes alternativ­es de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües amb sabors. “Avui, segurament, no es notarà que la beguda és més cara. L’impost es comença a repercutir a partir de la data en què el punt de venda ha comprat el producte al distribuïd­or”, va aclarir Salvadó als micròfons de RAC1, que va insistir que “la idea és que el consumidor pagui l’impost perquè es produeixi un canvi d’hàbits del consumidor”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain