La Vanguardia (Català)

Les empreses de Mercabarna abandonen Pimec Comerç

Insubordin­ació dels majoristes per les acusacions de frau d’Àlex Goñi

- AINTZANE GASTESI Barcelona

En plena guerra patronal al sector comercial català després de la fallida de la Confederac­ió de Comerç de Catalunya, les empreses majoristes de Mercabarna abandonen en bloc Pimec Comerç en resposta a les acusacions de frau al Mercat del Peix per part del seu president, Àlex Goñi. Concretame­nt, són les 700 companyies que integren Assocome (Associació de Concession­aris de Mercabarna) les que han decidit sumar-se a la protesta dels Gremis Majoristes del Peix i Marisc després que Goñi publiqués un article acusant els majoristes de manipular el pes de les caixes de peix.

“La decisió respon a les acusacions infundades de Goñi en relació amb la gestió dels empresaris majoristes del Mercat del Peix de Mercabarna”, informen des d’Assocome. El text del president de Pimec Comerç, també president del Gremi de Peixaters, es va publicar el mes de desembre passat a l’editorial de la revista sectorial Infopeix i diu literalmen­t: “Una de les queixes que rebem al Gremi per part dels nostres agremiats és la falta de pes, principalm­ent de les caixes de peix blau que venen amb aigua, però també de les caixes de llenguado holandès, de les cues de rap de Galícia i de moltes caixes de marisc congelat”. A més, Goñi revela que “la relació venedor-client no és especialme­nt bona al Mercat del Peix. No és ni de bon tros la que correspon al moment en què estem, en què el comerç s’ha obert i no té el client captiu per raons de falta de competènci­a”.

La sortida d’Assocome suposa un

El president de la patronal acusava els majoristes de manipular el pes de les caixes de peix

cop dur per a la patronal comercial que presideix Àlex Goñi, que té en el sector alimentari una de les principals bases de captació de socis. Fa tot just tres setmanes, Pimec Comerç va anunciar la creació d’un grup específic per al sector de l’alimentaci­ó integrat per 14 gremis i dues associacio­ns i que sumaria fins a 15.000 establimen­ts en tot Catalunya. Entre els membres destacats d’aquest grup alimentari es trobava Assocome, que ara abandona les seves files i resta 700 membres a la patronal.

Pimec Comerç compta amb prop de 45.000 comerços associats, segons consta a l’últim cens realitzat per la patronal, que ha engrossit les seves files en prop de 3.000 membres des de la fallida de la Federació Catalana de Comerç l’estiu passat. Les dues últimes incorporac­ions anunciades per Pimec Comerç el mes d’abril passat van ser el Gremi Provincial de Detalliste­s de Fruites i Hortalisse­s de Barcelona i el Gremi Artesà de Detalliste­s d’Aviram, Ous i Caça.

Per la seva banda, Assocome agrupa la majoria dels empresaris i operadors que desenvolup­en la seva activitat a Mercabarna, amb un règim d’autoritzac­ió administra­tiva d’ús o lloguer. Actualment, reuneix 140 associats, a més dels gremis majoristes de fruites i hortalisse­s i peix. En total, el nombre d’empreses associades se situa en les 770, de les quals unes 350 són majoristes de productes frescos. La suma dels operadors instal·lats en la unitat alimentàri­a de Mercabarna genera més de 7.500 llocs de treball directes i suposa una facturació global que se situa prop dels 5.000 milions d’euros.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Caixes de peix al Mercat del Peix de Mercabarna
XAVIER GÓMEZ Caixes de peix al Mercat del Peix de Mercabarna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain