La Vanguardia (Català)

Dèficit i superàvit

- Miguel Trias Sagnier Catedràtic de Dret Mercantil d’Esade

L’economia política ens va ensenyar que els països forts són lliurecanv­istes i els febles proteccion­istes. La Gran Bretanya va ser el gran paladí del liberalism­e econòmic mentre la seva indústria era la més avançada tecnològic­ament, quan, en països febles com el nostre, s’aixecaven barreres aranzelàri­es per protegir la tímida indústria local.

La incorporac­ió d’Espanya a la Unió Europea va obligar la seva economia a reaccionar davant la crisi del 1992-1993 i a la més greu del 2008-2013 amb una forta aposta per la internacio­nalització. La nostra indústria és ara més eficient i es troba més preparada per al repte competitiu global. Durant l’última crisi, les exportacio­ns espanyoles, i particular­ment les catalanes, han mostrat una evolució molt favorable.

Sorprenent­ment, les dues potències que més han apostat per l’economia global al llarg dels segles XIX i XX han decidit, el 2016, votar per aixecar murs migratoris i barreres aranzelàri­es. L’observació d’alguna dada macroeconò­mica, amb freqüència oblidada, pot aportar-nos claus de comprensió. Fa molts anys que la Gran Bretanya acumula forts desequilib­ris en la seva balança exterior. En aquests moments, és la més deficitàri­a en termes relatius d’entre les economies avançades, amb un -5,4% el 2016.

L’atractiu de la City com a plaça financera i el boom immobiliar­i de Londres, juntament amb la independèn­cia econòmica que proporcion­a la lliura esterlina, li han permès trampejar la tossuda realitat d’una economia desindustr­ialitzada que no proporcion­a feina de qualitat a les seves classes mitjanes empobrides. Una cosa semblant passa amb l’economia nord-americana, amb el dèficit exterior més gran del

La competènci­a dels països emergents no ha de ser combatuda amb demagògia sinó amb eficiència

món encara que, en termes relatius, més suportable que el britànic, sostingut en aquest cas per la vitalitat de les empreses tecnològiq­ues i la confiança en el dòlar.

Davant dels dos, la deprimida eurozona ha anat fent dolorosame­nt els deures seguint la recepta ja assajada per Alemanya des de la seva unificació. Els països integrats al sistema monetari europeu tenen en el seu conjunt el superàvit exterior més gran del món, per sobre de la Xina. Per descomptat, aixecat per la fortalesa de l’economia alemanya. Però també països com Itàlia o Espanya han aconseguit corregir la seva balança exterior, que en el cas de la nostra venia d’un dramàtic -10% de l’any 2007. Curiosamen­t, l’única de les grans economies de la zona euro que continua tenint una balança exterior negativa és França, justament el país on més risc existeix d’un canvi polític en clau xenòfoba.

És cert que les polítiques d’austeritat preconitza­des per Alemanya provoquen desajustos que han de ser corregits, però la competènci­a que ens ve dels països emergents no ha de ser combatuda amb demagògia sinó amb eficiència i en això potser Europa no està tan malament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain