La Vanguardia (Català)

Grècia es prepara per a un acord amb els creditors

- AFP ATENES

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha assegurat aquest cap de setmana que el Govern “assolirà els objectius” necessaris per concloure el proper 22 de maig un acord amb els creditors que ha de permetre el desbloquei­g d’un nou tram del crèdit a Grècia. Aquest dia s’ha de reunir l’Eurogrup, el fòrum en el qual s’integren els ministres de Finances de la zona euro.

Dimarts passat, els grans creditors de l’Estat grec, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) van reprendre l’auditoria de les reformes aplicades per Grècia per complir amb les exigències. Subsisteix­en divergènci­es pel que fa a la desregulac­ió del mercat de treball i la privatitza­ció parcial de l’empresa elèctrica PPC, dues qüestions sensibles per al Govern d’esquerres d’Alexis Tsipras.

El portaveu del Govern, Dimitris Tzanakopou­los, va indicar dissabte que en cas que hi hagi acord les reformes poden aprovar-se al Parlament el 15 de maig. Sota la pressió dels creditors, Grècia va acceptar a l’abril reduir les pensions de jubilació el 2019 i disminuir les desgravaci­ons fiscals el 2020. Aquestes mesures haurien de permetre a l’Estat grec estalvis de 3.600 milions d’euros, i són una condició prèvia a la concessió de nous préstecs a Grècia.

Mentrestan­t, Tsipras va declarar que no procedirà a aquestes reformes sense que hi hagi un compromís clar d’alleugerir el deute a Grècia. El país hel·lè i els seus creditors van concloure un acord sobre un tercer tram del préstec de 86.000 milions d’euros el juliol del 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain