La Vanguardia (Català)

DAR Group obté el 30% de l’enginyeria catalana GPO

Impuls a la internacio­nalització amb el setè grup mundial del sector

- ROSA SALVADOR Barcelona

DAR Group, el setè grup d’enginyeria i direcció de projectes del món, ha pres una participac­ió del 30% en l’enginyeria catalana GPO, segons va explicar el seu president i conseller delegat, Xavier Montobbio. L’entrada de DAR s’ha realitzat mitjançant la compra d’un 15% de les accions de GPO, que l’enginyeria tenia en autocarter­a, i la subscripci­ó d’una ampliació de capital per l’altre 15%. Segons Montobbio, la participac­ió de DAR permetrà “reforçar la nostra internacio­nalització. En aquests moments el mercat espanyol aporta molt poc volum de negoci i per participar en projectes d’enginyeria internacio­nals cada dia fa falta tenir més dimensió, perquè cada cop són més grans –assenyala Montobbio–. La col·laboració amb DAR ens permetrà participar en projectes als quals ara no tenim accés”.

DAR és un grup libanès, amb seu a Beirut, que dona feina a 18.000 persones, amb 200 oficines en 58 països, i que factura 2.600 milions de dòlars. El grup, fundat i presidit per Talal Shair, és un conglomera­t empresaria­l que manté les diverses companyies amb la seva marca pròpia i la seva estructura independen­t. “Als Estats Units, per exemple, el grup té set companyies diferents, i a Espanya té Ideam, una enginyeria especialit­zada en estructure­s com ara ponts, etcètera”, assenyala Montobbio.

GPO s’incorpora al grup libanès per reforçar la seva divisió de transports, que és l’especialit­at en la qual la firma és més forta: entre els projectes que està dissenyant actualment destaca la direcció

GPO va facturar 27 milions d’euros el 2016, més del 80% a l’exterior, amb 370 treballado­rs

d’obra dels accessos ferroviari­s a l’aeroport de Barcelona, l’ampliació de l’aeroport de Laguardia (Nova York) i el d’El Dorado (Bogotà), l’estudi per introduir el tramvia a Brooklyn, i per al disseny del metro a São Paulo i Belém, al Brasil. Les dues enginyerie­s, va explicar Montobbio, ja estan treballant conjuntame­nt en un projecte a Egipte i estan començant també conjuntame­nt projectes a Kènia i els Estats Units.

GPO va facturar l’any passat 27 milions d’euros, la qual cosa la converteix en una de les enginyerie­s més grans de l’Estat. La firma compta amb filials al Brasil, Colòmbia i els Estats Units, que li aporten més del 80% de la seva facturació. La companyia, fundada el 1985, ocupa 370 persones, 160 d’elles a Espanya. “Hem recuperat la plantilla que teníem abans de la crisi, però ara més de la meitat dels treballado­rs estan a l’estranger”, reconeix.

Després de l’ampliació de capital, DAR es converteix en el primer accionista de l’enginyeria, davant de l’anterior president, Álvaro Palao (21%), Emili Vidal (13,6%), la família Salvatella (13,6%), Ramon Rabell (10%) i el mateix Montobbio (10%).

 ?? ARXIU ?? Xavier Montobbio presideix l’enginyeria GPO, que ara formarà part del grup DAR
ARXIU Xavier Montobbio presideix l’enginyeria GPO, que ara formarà part del grup DAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain