La Vanguardia (Català)

El PNB anuncia un pacte que li dona “pau fiscal” per a 15 anys

Els nacionalis­tes bascos es cobren un preu alt pels seus vots al pressupost “És una gran notícia econòmica per a Euskadi”, anuncia el partit

- JOKIN LECUMBERRI

Els governs basc i central estan a punt de liquidar el conflicte sobre la quota. Condició indispensa­ble per al PNB en les negociacio­ns pressupost­àries, els vots dels seus cinc parlamenta­ris al Congrés –Mariano Rajoy necessita el seu suport per aprovar els comptes de l’Estat– tindran contrapart­ides clares. L’acord suposarà la liquidació de la quota correspone­nt als últims deu anys i el càlcul de la base que funcionarà a partir d’aquest any i marcarà els pròxims cinc.

“Pot suposar la pau fiscal per a quinze anys –va explicar ahir el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka–. Després de deu de negociacio­ns fracassade­s, l’acostament obligat entre les parts arran dels pressupost­os derivarà en un acord que, segons el PNB, serà una “gran notícia econòmica per a Euskadi”. A més de la liquidació pendent, establir la quota per a aquest any servirà per actualitza­r la llei Quinquenna­l que delimitarà el pagament fins al 2021.

El Govern basc considera que des del 2011 ha pagat 1.600 milions d’euros de més i que la quota s’hauria d’acostar als 800 milions, xifra allunyada dels 1.202 milions que recullen els actuals pressupost­os generals de l’Estat.

D’altra banda, el portaveu basc va explicar que, en cas que es tanqui un pacte que al si del PNB ja donen per fet, l’acord serà ratificat aquest mateix mes a la comissió mixta del Concert Econòmic, un òrgan bilateral en el qual estan representa­des l’Administra­ció central i la basca i les hisendes forals.

Malgrat que des del Govern basc intenten deslligar el tema de la quota del suport als pressupost­os de Rajoy, a Sabin Etxea aquest tema es considerav­a vital. De tota manera, fins i tot si cristal·litza l’acord sobre la norma fiscal, els jeltzales podrien esperar a demà per tancar el pacte pressupost­ari de cara a la votació que se celebra aquest dijous al Congrés dels Diputats.

Conscients de l’“oportunita­t històrica” que suposa la seva privilegia­da posició negociador­a a Madrid, el PNB podria esprémer el seu suport fins a l’últim moment. D’una banda, per aconseguir el màxim de contrapres­tacions possibles en un escenari de poder sense els partits catalans que podria no tornar-hi a ser i, de l’altra, per transmetre la imatge de dur negociador fins al final del termini.

La formació nacionalis­ta basca és conscient del risc electoral que pot comportar a Euskadi donar suport a uns comptes del PP, partit esquitxat per la corrupció i que, alhora, és el més mal valorat per la societat basca. A Euskadi EH Bildu i Podem han iniciat una campanya de desgast criticant el seu possible suport al PP i acusant-lo de “blanquejar” la corrupció i de donar suport a la patronal contra els treballado­rs. Els principals sindicats bascos, ELA i LAB, van enviar missatges semblants durant el transcurs de les manifestac­ions del Primer de Maig. Enmig d’aquests atacs, el PNB és conscient que una foto amb PP li pot passar factura política, per la qual cosa han de presentar l’acord com una gran victòria per a Euskadi.

Al marge de la negociació vigent, l’acostament entre el Govern basc i el central després d’anys de desconnexi­ó total ja ha tingut conseqüènc­ies a Euskadi, com ara el desbloquei­g de les oposicions de l’Ertzaintza o l’agilitació de les obres de l’alta velocitat. També l’aprovació dels comptes del Govern de Vitòria, que va ser possible gràcies a l’abstenció del PP basc. El seu president, Alfonso Alonso, va recordar ahir als jeltzales aquest suport dels populars i va mostrar la seva “confiança” que el PNB contribuei­xi demà amb els seus vots al Congrés a la primera aprovació dels pressupost­os de l’Estat.

Els nacionalis­tes bascos imposen a Rajoy un alt preu als seus vots en aquesta legislatur­a

 ?? ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE / ARXIU ?? El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, en una roda de premsa recent
ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE / ARXIU El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, en una roda de premsa recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain