La Vanguardia (Català)

Els fiscals del 3% proven de portar el cas a l’Audiència Nacional

El Consell Fiscal es reuneix avui per abordar la crisi a Anticorrup­ció

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid TONI BATLLORI

Els fiscals del cas del 3%, que afecta l’antiga Convergènc­ia, intenten que l’assumpte que ara porta un jutge del Vendrell passi a l’Audiència Nacional, com una manera de no perdre el cas atès l’intent del fiscal Anticorrup­ció d’apartar-los.

Els fiscals del cas 3% volen que l’afer passi a l’Audiència Nacional. Ho demanaran aviat, abans que se’ls arribi a apartar de les investigac­ions, si és que arriba a passar finalment. El motiu és el resultat de les últimes diligèncie­s practicade­s pel jutjat del Vendrell. El balanç de les últimes actuacions ha portat els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo a la conclusió que la instància competent per portar la causa és l’Audiència, al marge de si ells continuen o no encarregat­s d’aquest procedimen­t.

Grinda i Bermejo ho faran constar així al Consell Fiscal, que avui es reuneix per veure els informes relatius als enfrontame­nts entre el cap d’Anticorrup­ció, Manuel Moix, i els integrants de la plantilla d’aquesta Fiscalia especialit­zada. De fet, aquest col·lectiu ha firmat en bloc la petició d’empara al Consell juntament amb els dos fiscals afectats. Es pot parlar, per tant, d’un conflicte generalitz­at.

La competènci­a de l’Audiència Nacional per al cas del 3% es basaria en el fet que es persegueix­en delictes que legalment correspone­n a aquesta instància judicial. La petició esmentarà l’article 65 de la llei del Poder Judicial i el 436 del Codi Penal. El primer preveu de quin tipus de delictes, especialme­nt d’ordre econòmic i fiscal, s’ocupa l’Audiència, i el segon descriu el tipus penal de frau a les administra­cions públiques.

La sol·licitud que el cas del 3% passi a l’Audiència Nacional hauria d’aprovar-la el fiscal en cap d’Anticorrup­ció, Manuel Moix. Aquí hi pot haver un nou punt de fricció, si Moix s’hi oposés. No obstant això, en cercles de la Fiscalia no ho consideren gaire probable atès el caire de la investigac­ió.

Moix ha basat en tot moment la defensa de la seva proposta de canvi dels fiscals que porten el cas en la conveniènc­ia que siguin les delegacion­s de la Fiscalia Anticorrup­ció les que assumeixin els processos dels seus respectius territoris. El pas del cas a l’Audiència Nacional restaria motius a la seva decisió i alhora donaria una via de sortida al conflicte.

Aquesta solució també donaria aire al fiscal general, José Manuel Maza, que va donar suport al nomenament de Moix –en qui continua tenint plena confiança–, però amb qui no esperava que sorgissin tantes dificultat­s.

I això malgrat que en la reunió del Consell Fiscal en què es van discutir els nomenament­s es va comentar la dada que hi havia uns enregistra­ments en què certs polítics –després s’ha sabut que eren Ignacio González i Eduardo Zaplana– celebraven a priori l’aleshores possible elecció de Moix i comentaven que era idoni per al càrrec.

Val a dur que l’existència d’aquests antecedent­s, ara ja de domini públic, ha causat un gran malestar en la carrera fiscal en general i al si del Consell Fiscal en particular. Els tres representa­nts de la Unió Progressis­ta de Fiscals (UPF) mantindran una reunió del seu grup abans de l’inici del Consell –previst per aquesta tarda a les cinc– i no descarten portar la petició de responsabi­litats fins a les últimes conseqüènc­ies. Primer volen escoltar les explicacio­ns que puguin donar el fiscal general i el cap de la Inspecció, Fausto Cartagena. Però l’ambient no és propici per a la distensió i les inclinacio­ns comprensiv­es. Per la conservado­ra Associació de Fiscals (AF), majoritàri­a al Consell, el problema és encara més delicat, perquè Moix va ser elegit amb els seus vots.

Tant al Consell com a Anticorrup­ció regna, d’altra banda, la desolació per la constataci­ó que en aquest context és impossible el canvi legal que deixaria la instrucció de les causes penals en mans dels fiscals. Ara ningú no espera que una reforma d’aquest tipus es pugui dur a terme aquesta legislatur­a. I tots lamenten a la Fiscalia que s’hagi perdut una altra oportunita­t.

La tesi dels fiscals es basa en els delictes econòmics comesos i en la seva repercussi­ó

El pas del cas a l’Audiència podria donar una via de sortida al conflicte plantejat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Els fiscals Bermejo i Grinda sortint de la seu de CDC quan va ser escorcolla­da l’agost del 2015
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Els fiscals Bermejo i Grinda sortint de la seu de CDC quan va ser escorcolla­da l’agost del 2015
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain