La Vanguardia (Català)

Edwin M. Lee

El web accepta tenir tots els allotjamen­ts a la llista i amb registre municipal

-

ALCALDE DE SAN FRANCISCO

L’ajuntament de San Francisco ha pactat amb Airbnb les condicions per legalitzar l’activitat de la plataforma a través d’un registre d’activitat i un límit de lloguer de noranta dies anuals després d’una dura batalla judicial.

FRANCESC PEIRÓN

Nova York. Correspons­al

La plataforma Airbnb va firmar dilluns la pau judicial amb San Francisco, el bressol d’aquesta plataforma que va néixer a Califòrnia i s’ha estès pel món, perquè els residents en un habitatge obtinguess­in un benefici “compartint” el seu apartament. L’empresa digital es va comprometr­e a complir la demanda municipal d’atorgar més transparèn­cia sobre els allotjamen­ts en la seva llista i a aplicar les regulacion­s existents a l’hora de registrar l’oferta d’allotjamen­ts.

La idea de compartir pis va obrir les portes a la trampa d’un mercat clandestí de lloguers per curts períodes que permeten obtenir més rendiment als propietari­s al transforma­r les seves residèncie­s en hotels il·legals. Això no només passa als Estats Units, sinó que altres ciutats a Europa s’han rebel·lat.

La bel·ligerància inicial de l’empresa, disposada a combatre als tribunals, sembla que cedeix a una política de negociació a mesura que s’acosta la possibilit­at de sortir a oferta pública. Brian Chesky, cap executiu de la companyia, va assegurar a finals del 2016 que en un any aproximada­ment podien estar llestos per ferho. En aquesta línia, el desembre passat va assolir ja un acord extrajudic­ial amb Nova York, l’altra ciutat clau en el seu historial i la que més utilitza els seus serveis. Va cedir davant les multes que la Gran Poma imposa als que precisamen­t ofereixen il·legalment estades inferiors a 30 dies, mínim que fixa la normativa de l’estat.

Si s’uneixen els dos litigis, la solució adoptada en els dos casos permet a Airbnb netejar d’obstacles els seus dos principals mercats. També envia un missatge. Aquesta societat en línia, amb una valoració d’uns 30.000 milions de dòlars, afronta conflictes legals en altres mercats, entre els quals el de Barcelona, en què l’Ajuntament ha imposat diverses sancions a propietari­s de pisos que s’anuncien sense tenir llicència turística.

A San Francisco, la plataforma ha optat per la via conciliatò­ria. Airbnb havia demandat el municipi després que els regidors aprovessin una norma per impedir que la companyia recaptés diners de propietats no registrade­s a les seves llistes. El seu argument va consistir en que aquesta regla: la Primera Esmena de la Constituci­ó (llibertat d’expressió, religió o reunió) i la denominada llei de la decència de les comunicaci­ons.

El pacte amb el seu ‘bressol’ i amb Nova York facilita el camí perquè l’empresa surti a borsa

Una vegada rubricat el pacte de concòrdia, l’advocat municipal Dennis Herrera va definir-lo com un “canvi de joc” .

“Aquest acord ajuda a protegir el preuat subministr­ament d’habitatge en obligar la companyia a certificar que tots els allotjamen­ts de la llista són legals i que són propietats registrade­s”, va insistir. El 2015, San Francisco va aprovar que Airbnb donés d’alta tots els seus habitatges amb el municipi. Segons els seus càlculs, al web s’oferien 8.000 hostalatge­s quan en tenien subscrits escassamen­t 2.100. Airbnb accepta ara que cada peça compti amb un número municipal de registre.

 ??  ??
 ?? MASTERLU / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Imatge de San Francisco, ciutat on Airbnb ha aconseguit rebaixar tensions amb l’administra­ció
MASTERLU / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Imatge de San Francisco, ciutat on Airbnb ha aconseguit rebaixar tensions amb l’administra­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain