La Vanguardia (Català)

Jean-Luc Mélenchon

El 65% del moviment de Mélenchon no votarà o ho farà en blanc

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

LÍDER DE LA FRANÇA INSUBMISA

L’esquerra radical agrupada entorn del moviment la França Insubmisa que lidera Mélenchon ha decidit afavorir l’abstenció abans que donar suport a Macron, una decisió que dona ales a Le Pen i és un cop a la democràcia.

Amb el 70% dels francesos expressant el seu desgrat per l’opció que se’ls dona a votar a les presidenci­als de diumenge (Emmanuel Macron o Marine Le Pen), només el 30% portarà aquest descontent­ament a l’extrem d’abstenir-se, assenyalen els sondejos. És a dir: una majoria aclaparado­ra d’emprenyats farà el cor fort i votarà. No serà així al si del moviment de l’esquerra, la França Insubmisa, liderat per Jean-Luc Mélenchon, el puixant ascens del qual és una de les dades més significat­ives d’aquestes presidenci­als, especialme­nt amb vista a les eleccions legislativ­es de juny. Versió francesa de l’esquerra

podemita, la França Insubmisa va decidir, abans de les eleccions, que consultari­a als seus 508.000 adherits sobre què fer si el seu candidat no passava a la segona volta. El moviment va guanyar 8,5 punts respecte a la seva anterior marca del 2012 (Front de Gauche), l’ascens més important d’aquesta campanya, però els seus més de set milions de vots es van quedar a mig milió de la classifica­ció.

Mentre el conjunt dels polítics va fer la seva recomanaci­ó de vot en la segona volta, Jean-Luc Mélenchon va posar en marxa una consulta interna, d’acord amb els procedimen­ts d’expressió d’aquest tipus de nous moviments en els quals els líders són més delegats que caps.

Mélenchon ha dit “no votaré el Front Nacional, jo lluito contra el Front Nacional i dic a tots els que m’escolten: no caigueu en el terrible error d’emetre un vot per al Front Nacional perquè empenyeríe­u el país cap a un incendi general”. Aquesta posició va ser àmpliament criticada pels polítics i els mitjans de comunicaci­ó, però va caure molt bé entre els seus partidaris.

Gairebé 250.000 d’ells van participar en la consulta organitzad­a per internet i ahir es va conèixer el seu resultat: el 65% es va declarar pel vot en blanc o l’abstenció, i només un 35% es va declarar partidari de votar Macron. La consulta no té per objectiu donar una consigna de vot. L’única consigna és no votar per Le Pen. El seu resultat és a tots els efectes irrellevan­t, perquè reflecteix el sentir de tot just 170.000 activistes, és a dir, el 3,4% dels 7 milions d’electors esquerrans.

L’electoralm­ent rellevant és l’electorat i allà les coses són ben diferents: el 52% dels votants de Mélenchon votaran Macron, segons l’últim sondeig. Un altre 31% s’abstindrà i un altre 17% votarà Le Pen malgrat l’avís de Mélenchon. Al camp de la dreta, l’electorat de

Fillon, té més pes el vot a Le Pen (29%), mentre que el vot a Macron és menor (49%), amb un 22% d’abstencion­istes. Això no treu que l’escàndol estigui servit i es presenti l’esquerra com una mena d’aliada de l’extrema dreta.

La clau d’aquest clima són les legislativ­es que tindran lloc al juny, amb els dos partits de l’establishm­ent en ruïnes, socialiste­s i Els Republican­s, el president electe (Macron) sense partit, i una autopista oberta per a la França Insubmisa.

Val a dir que sobre 577 circumscri­pcions, l’esquerra de Mélenchon va obtenir en la primera volta més de 12,5% del vot del cens electoral. Aquest és el requisit per

El 52% dels votants de Mélenchon votaran Macron, segons l’últim sondeig

A les legislativ­es de juny, l’esquerra es classifica­ria en 451 de 577 circumscri­pcions

passar a la segona volta en les legislativ­es. L’esquerra va guanyar en ciutats tan importants com Marsella, Tolosa de Llenguadoc, Lilla, Montpeller i Grenoble, i el vot a Mélenchon va ser d’adhesió al seu programa i discurs en un 94%, mentre que el de Macron va ser majoritàri­ament tàctic. L’electorat de Mélenchon és, a més, el més compacte sociològic­ament: majoria de joves i un repartimen­t semblant entre classes mitjanes, quadres, sectors populars i altres. Tot això explica que es continuï parlant tant, i tan malament, de Mélenchon en aquesta segona volta en què no participa: hi ha por que l’esquerra guanyi el que ja s’anomena com “la tercera volta”, és a dir, les legislativ­es de juny.

De cara a diumenge, el sentir d’aquells 170.000 activistes esquerrans és irrellevan­t. El nivell d’abstenció no ho serà. També serà important el debat televisat d’aquesta nit entre Macron, que com a orador és bastant fluix, i Le Pen, que està aprenent a parlar sense mirar papers. Però fins i tot en la pitjor de les configurac­ions per a Macron, aquest porta un avantatge de 20 punts a Le Pen, la victòria de la qual diumenge és pràcticame­nt impossible.

Per si de cas, els mitjans de comunicaci­ó bombardege­n d’una forma inusitada. Ahir, al quiosc estaven alineats, un al costat de l’altre, els set principals setmanaris de França: tots duien la foto de Macron en portada. Tots amb titulars favorables al candidat excepte un ( Valeurs actuelles), el menys llegit, que s’anuncia com “l’únic setmanari favorable a Marine Le Pen”. I al costat dels setmanaris, els diaris. Un d’ells, Libération, dedicava tota la portada a una foto de Marine le Pen, amb el titular “No”. Les Echos, el diari dels negocis, també posava Le Pen en portada amb el titular: “Projecte FN, les empreses llancen el senyal d’alarma”. I fora del quiosc, el mateix. Aquest era el menú d’articles ahir recomanats pel portal digital preferit pels periodiste­s (per ordre d’aparició): “El fotògraf de Le Pen likes el nazisme”, “L’únic eslògan que val és simple: Ni Le Pen, ni Le Pen”, “Diumenge votaré per Europa i la tolerància”, “La Croix (diari catòlic) vota Emmanuel Macron”, “Gilles Kepel (expert en terrorisme): ‘La victòria de Marine Le Pen forma part del projecte gihadista’”. “De Gaulle. El seu net se les heu amb Dupont-Aignan i l’FN”. “Yannis Varufakis: ‘Emmanuel Macron va voler salvar Grècia, voteu per ell’”. “Les mentides de Le Pen sobre el projecte Macron”. Una pressió aclaparado­ra. Utilitat discutible: el 71% dels francesos no considera independen­ts els periodiste­s.

 ?? DAMIEN MEYER / AFP ?? “Ni banquer ni feixista”, es llegeix en una pintada sobre els cartells electorals de Macron i Le Pen, en un carrer de Rennes
DAMIEN MEYER / AFP “Ni banquer ni feixista”, es llegeix en una pintada sobre els cartells electorals de Macron i Le Pen, en un carrer de Rennes
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain