La Vanguardia (Català)

Fórmules miraculose­s

Els acusats: “No vam dir que el fàrmac curés el càncer”

- D. GILABERT Palma

Els dos professors de la Universita­t de les Illes Balears acusats de vendre un fals medicament contra el càncer defensen la seva innocència davant el jutge.

Els dos professors de la Universita­t de les Illes Balears (UIB) acusats de vendre un presumpte fals medicament contra el càncer van defensar ahir la seva innocència davant el jutge. Tots dos van negar davant el magistrat que instrueix la causa haver comès un delicte d’estafa i van mantenir els beneficis del fàrmac que havien desenvolup­at.

És més, els dos catedràtic­s van assegurar durant les seves declaracio­ns que no s’han enriquit mai amb la venda d’aquest preparat, si bé van introduir un nou element en tota la trama. Concretame­nt, un d’ells, Pablo Escribá, va apuntar que no ha difós mai la creença que el Minerval pogués curar el càncer, cosa que contradiue­n, en canvi, desenes de testimonis.

En aquest sentit, l’advocat que defensa els interessos d’Escribá va anunciar que presentarà diferents proves que avalarien aquesta tesi. Es tractaria d’una sèrie de correus electrònic­s que demostrari­en que el producte en qüestió no va ser comerciali­tzat com un medicament sinó com un nutricèuti­c: és a dir, un complement alimentari patentat i legal. En aquesta mateixa línia, la defensa d’Escribá ha presentat al jutjat un rebut pel qual provaria que havia comprat per a un pacient un quilo del complement alimentari per 25.000 euros, el seu preu de cost, per la qual cosa “no hi va haver contrapres­tació econòmica”. Un argument per afirmar que no hi va haver enriquimen­t. Malgrat això, tant als dos professors universita­ris com a la resta d’investigat­s en aquesta causa la policia els atribueix inicialmen­t un delicte d’estafa que els investigad­ors quantifiqu­en en prop de 600.000 euros. Tot suposadame­nt per la comerciali­tzació d’un fàrmac que encara no ha estat autoritzat per ser venut com a medicament i que està en fase experiment­al.

Mentre Pablo Escribá i Xavier Busquets declaraven davant el jutge, l’empresa Lipopharma es desvincula­va de la venda del medicament per part dels dos catedràtic­s de la Universita­t de les Illes Balears.

Lipopharma va emetre ahir un comunicat per manifestar que la companyia està al marge de la presumpta activitat il·legal, no només de Minerval sinó de qualsevol producte que tingui ara mateix sota investigac­ió. A més, anuncia que d’aquí unes setmanes presentarà el primer estudi clínic de Minerval durant la celebració a Chicago del congrés mundial d’oncologia.

La Policia, no obstant això, ha recopilat desenes de testimonis que asseguren que han pagat directamen­t a Busquets, Escribá i la Fundación Marathón per envasos de Minerval. A més, els investigad­ors rastregen els comptes bancaris de Lipopharma i dels seus directius, de la Fundación Marathón, de Pablo Escribá i Xavier Busquets i dels seus familiars, amb la finalitat de trobar un nexe entre ells.

Avui dimecres estan fixades les declaracio­ns de dos treballado­rs de la Fundación Marathón que van ser detinguts en el marc de l’operació policial. Demà dijous està citada la cap d’oncologia de l’hospital mallorquí de Son Espases. És la metge que va destapar tot el cas. Ella i altres facultatiu­s del mateix centre hospitalar­i van detectar que alguns dels seus pacients havien iniciat el mateix tractament amb el Minerval, un compost que no havia passat els assajos clínics necessaris per verificar la seva efectivita­t.

De fet, segons la investigac­ió, no és res més que un suplement vitamínic que els dos professors universita­ris van intentar vendre com un compost revolucion­ari capaç de curar el càncer. De moment s’han confirmat una desena de casos de persones que haurien estat estafades per aquesta trama.

L’estratègia de la defensa consisteix a tractar el medicament com un complement alimentari legal

 ?? ATIENZA / EFE ?? El catedràtic de la UIB Pablo Vicente Escribá arribant ahir als jutjats de Palma
ATIENZA / EFE El catedràtic de la UIB Pablo Vicente Escribá arribant ahir als jutjats de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain