La Vanguardia (Català)

Merkel vincula la fi de les sancions al fet que Rússia compleixi amb Ucraïna

Tensió en la primera trobada amb Putin després de l’annexió de Crimea

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Enfrontats per l’annexió de Crimea i la crisi d’Ucraïna, els països occidental­s han intentat des de fa tres anys aïllar Rússia amb sancions. Però ja ha passat força temps, Moscou continua tretze són tretze i la Unió Europea i els Estats Units segueixen necessitan­t el Kremlin per resoldre problemes i conflictes globals. Així que ara l’estratègia és mantenir els canals oberts amb Moscou, encara que en cada acostament se subratllin les diferèncie­s. Ahir li va tocar el torn a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que es va reunir amb el president rus, Vladímir Putin, a la ciutat de vacances de Sotxi, al mar Negre. La mandatària li va assegurar que les sancions continuara­n en vigor mentre Rússia no compleixi les seves obligacion­s amb Ucraïna.

És la primera vegada que Merkel viatja a Rússia per a una reunió bilateral des que el 2014 Rússia es va annexionar Crimea en una maniobra condemnada no només per Ucraïna, sinó per la comunitat occidental. La visita es va produir una setmana després que es traslladés a Moscou l’alta representa­nt de la UE per a Afers Exteriors, Federica Mogherini. També va ser la primera visita de Mogherini des que va començar aquesta crisi.

Alemanya, a més, exerceix aquest semestre la presidènci­a rotatòria del G-20 i Merkel està mantenint reunions amb líders de destacats països membres per preparar la cimera d’Hamburg. En aquella cimera, al juliol, es pot produir, a més, la primera trobada cara a cara entre Putin i el president dels EUA, Donald Trump.

En una roda de premsa posterior a l’entrevista d’ahir, Putin i Merkel van subratllar amb la seva tensa presència i les seves paraules les divergènci­es sobre Síria, Ucraïna o els drets civils a Rússia, així com sobre les acusacions que Moscou està interferin­t en les eleccions d’altres països. “Encara que hi hagi greus diferèncie­s, cal continuar, perquè altrament cauríem en el silenci i hi hauria cada vegada menys comprensió”, va defensar Merkel.

Sobre el conflicte armat a l’est d’Ucraïna, que ha causat 9.940 morts, Putin i Merkel van afirmar que estan d’acord en la necessitat que es compleixin els pactes de Minsk (Bielorússi­a), uns acords apadrinats per Alemanya i França i avui encallats. Putin va culpar el Govern ucraïnès de forçar els separatist­es de Donetsk i Luhansk a allunyar-se’n, cosa amb què no està d’acord Merkel, que va subratllar que el Govern de Kíev és totalment democràtic. Putin va dir que el conflicte “és resultat d’un cop d’Estat a Kíev”, referint-se a la revolució proocciden­tal de Maidan.

La cancellera alemanya va dir que les sancions de la UE sobre Rússia hauran de continuar, a causa de la falta de progressos en la resolució del conflicte. I va donar suport a Kíev, que vol recuperar el control de la frontera amb Rússia abans d’iniciar el procés polític, una cosa en la qual Moscou no està d’acord. Merkel va assegurar que perquè hi hagi progrés és necessari que l’alto el foc a l’est d’Ucraïna funcioni, i va demanar a Putin que faci tot el possible perquè sigui real i no com ara, que no es compleix.

“Com que és un dels garants dels acords de Minsk, ella no es pot permetre que fracassin, perquè això significar­ia un fracàs en la política exterior alemanya cap a l’est d’Europa”, va assenyalar ahir al portal Gazeta.ru el politòleg alemany Alexander Rohr.

Preguntada si temia que Rússia interferei­xi en les pròximes eleccions parlamentà­ries alemanyes, disseminan­t notícies falses, Merkel va dir que Alemanya prendria “mesures decisives” en aquest cas. Putin, per la seva part, va rebutjar que Rússia interferís l’any passat en les presidenci­als dels EUA i que estigui planejant fer el mateix a Europa. Va assegurar que van ser “simplement rumors” utilitzats en la lluita partidista durant la campanya nord-americana.

Subratllan­t les diferèncie­s, l’estratègia occidental ara és mantenir els canals oberts amb Moscou

 ?? YURI KOCHETKOV / EFE ?? El president rus, Vladimir Putin, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, al final de la roda de premsa després de la seva trobada a Sotxi
YURI KOCHETKOV / EFE El president rus, Vladimir Putin, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, al final de la roda de premsa després de la seva trobada a Sotxi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain