La Vanguardia (Català)

Trump acorda amb Putin gestionar junts la crisi de Corea del Nord

Els dos líders giren full de les seves diferèncie­s i acosten posicions sobre Síria

- Washington / Moscou JORDI BARBETA GONZALO ARAGONÉS

L’estratègia de política exterior de Donald Trump continua sorprenent a tothom combinant iniciative­s conformes amb les que van desenvolup­ar els seus antecessor­s amb canvis bruscos de l’statu quo. Ara es proposa de gestionar la crisi de Corea del Nord amb les potències rivals que han donat suport al dictador Kim Jong-un, és a dir, la República Popular de la Xina i Rússia. El president dels Estats Units va conversar ahir per telèfon amb el líder rus, Vladímir Putin, i es va mostrar disposat a explorar conjuntame­nt amb ell el que s’ha de fer per afrontar l’amenaça nuclear que planteja el dictador nord-coreà.

L’escarit comunicat de la Casa Blanca va assenyalar, entre altres coses, que Trump i Putin “van parlar sobre la millor manera de resoldre la situació molt perillosa a Corea del Nord”. El comunicat del Kremlin va assenyalar que “van tractar a fons la situació a la península de Corea”.

L’amenaça nuclear nord-coreana, de la qual Obama ja va advertir a Trump que era el problema més greu que el Govern dels Estats Units tenia sobre la taula, ha obligat Trump a moure fitxa i ho ha fet rectifican­t posicions. El president dels Estats Units assenyala ara al líder xinès Xi Jinping com el gran aliat que ajudarà els Estats Units a dissuadir Corea del Nord de noves provocacio­ns. El secretari d’Estat, Rex Tillerson, va advertir a les Nacions Unides que Washington no descarta l’acció militar si cal impedir que el règim de Pyonyang desenvolup­i una arma nuclear que apunti als Estats Units. Tot i això, tant Xi com Putin han convençut Trump que la millor estratègia dissuasiva és rebaixar la tensió amb Kim Jong-un.

L’oficina de premsa de la presidènci­a russa va posar èmfasi que Putin va fer una crida per rebaixar el nivell de tensions. Putin i Trump van acordar “establir una col·laboració orientada a les solucions diplomàtiq­ues per a la solució complexa dels problemes”. I seguint els consells dels líders de les potències rivals, Trump ha tornat a escandalit­zar Washington declarant que estava disposat a reunir-se amb el dictador nordcoreà. “Penso que reunir-me amb Kim Jong-un estaria bé i per a mi seria tot un honor poder fer-ho. Absolutame­nt. En les circumstàn­cies adequades, m’agradaria fer-ho”.

Cap president en exercici no s’ha reunit fins a la data amb els dictadors de Corea del Nord i la boutade de Trump va ser valorada com a “imprudent” per senadors experts en Defensa com John McCain i Lindsey Graham. Segons l’opinió d’aquests congressis­tes, l’únic que justificar­ia la reunió de Trump seria per comunicar la renúncia de Corea del Nord a l’arma nuclear. Si no fos per això, “Trump estaria legitimant un dictador que atropella els drets humans”, va assenyalar McCain.

El contacte telefònic d’ahir de Trump amb Putin és el tercer dels que han mantingut els dos líders des que Trump va assumir la presidènci­a, i la primera conversa que mantenien des que el president dels Estats Units va autoritzar l’atac contra una base aèria siriana en represàlia per l’atac amb armes químiques de Baixar al-Assad. Llavors Trump va declarar que la relació de Washington amb Moscou es trobava en el seu “nivell més baix” i va acusar Putin de complicita­t en l’assassinat massiu de nens. Tot i això, el comunicat de la Casa Blanca va adoptar ahir un to absolutame­nt reconcilia­dor. “La conversa va ser molt positiva i va incloure el debat sobre la creació de zones de tensió reduïda”, que és una proposta avançada per Moscou. A més, Trump es va comprometr­e a enviar un representa­nt a les negociacio­ns d’alto el foc que se celebraran a Astanà, Kazakhstan, aquesta setmana.

La informació oficial russa afegia una dada que no figurava en el comunicat de la Casa Blanca. Segons el Kremlin, els dos líders van expressar la seva esperança de poder reunir-se en persona el mes de juliol que ve a Hamburg, aprofitant el marc de la cimera del G-20.

El Kremlin, però no la Casa Blanca, afirma que tots dos desitgen una trobada personal al juliol a Hamburg

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? El president Donald Trump dirigint-se ahir amb un dels seus assessors, Keith Schiller, cap al despatx oval a la Casa Blanca
EVAN VUCCI / AP El president Donald Trump dirigint-se ahir amb un dels seus assessors, Keith Schiller, cap al despatx oval a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain