La Vanguardia (Català)

Pyongyang accelera el seu programa nuclear i culpa a la pressió dels EUA

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Corea del Nord continua embrancada en la seva escalada verbal d’amenaces. El règim de Pyongyang ha anunciat que accelerarà al màxim el desenvolup­ament del seu programa nuclear i balístic, amb l’objectiu d’augmentar la força de dissuasió nuclear.

Segons l’agència nord-coreana KCNA, a través d’aquest anunci manifestat dilluns passat per un portaveu del ministeri d’Exteriors nord-coreà, el règim de Pyongyang pretén respondre a les últimes accions dutes a terme pels EUA, que consisteix­en a augmentar la pressió sobre Corea del Nord perquè abandoni el seu arsenal nuclear.

El règim de Kim Jong-un vol mantenir contra vent i marea el seu desenvolup­ament d’armes nuclears perquè considera que serveixen de dissuasió davant el que qualifica hostilitat de Washington. Una estratègia encaminada a elevar la pressió, l’últim pas de la qual ha estat l’anunci de la posada en marxa del seu sistema d’intercepci­ó de míssils THAAD a Corea del Sud, un dispositiu que, malgrat que està en la fase operaciona­l inicial, altera l’equilibri estratègic que hi havia a la península coreana.

Els experts creuen, tanmateix, que la instal·lació d’una bateria de míssils defensius és un pas important però insuficien­t per protegir tot el territori sud-coreà i que per això calen dos o tres bateries més, cosa que requerirà uns quants mesos.

El ràpid desplegame­nt d’aquest dispositiu, que s’ha fet enmig d’una elevada tensió a la zona i una agra disputa entre Washington i Seül, pel fet que Trump vol que Corea del Sud pagui 1.000 milions de dòlars per la instal·lació, ja ha provocat el rebuig de la Xina.

Pequín n’exigeix la retirada. “La Xina s’oposa al desplegame­nt del sistema THAAD. Exigim la seva retirada i adoptarem fermament les mesures necessàrie­s per defensar els nostres interessos”, va dir el seu portaveu d’Exteriors, Geng Shuang, a la premsa a Pequín.

De forma molt més positiva va valorar Geng, en canvi, el comentari de Trump segons el qual estaria disposat a reunir-se amb Kim Jong-un si es donessin les “condicions adients”. Un gest que va valorar molt positivame­nt per reduir la tensió a la regió.

Tot i això, els EUA van tornar a elevar-la ahir mateix quan van enviar dos bombarders estratègic­s B-1B a sobrevolar la península coreana, des de la seva base a Guam, en una aparent mostra de força davant el programa nuclear i de míssils de Corea del Nord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain