La Vanguardia (Català)

Cau el Govern de Txèquia per dubtes sobre la fortuna d’un ministre

El primer ministre Sobotka dimiteix per arrossegar el seu milionari rival centrista

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

El Govern de la República Txeca va caure ahir inesperada­ment, torpedinat pel seu propi primer ministre, Bohuslav Sobotka, que busca així soscavar el multimilio­nari ministre de Finances, Andrej Babis, sobre el patrimoni del qual pengen sospites de frau, quan falten tot just sis mesos per a les eleccions generals de l’octubre. En realitat, el que va anunciar Sobotka va ser la dimissió, fet que repercutei­x en tot l’Executiu tripartit. “Presentaré pròximamen­t la dimissió al president Milos Zeman, probableme­nt aquesta setmana; és inadmissib­le que Andrej Babis continuï en el càrrec de ministre de Finances”, va declarar el socialdemò­crata Sobotka, informa Afp des de Praga.

Des del 2014 Txèquia està governada per una coalició dels socialdemò­crates del CSSD, el moviment centrista ANUS –liderat per Babis, el polític més popular del país–, i els democristi­ans de la KDU-CSL. “És inacceptab­le que un ministre de Finances sigui incapaç de demostrar inequívoca­ment d’on procedeixe­n els seus actius, i si està pagant els impostos correspone­nts als seus elevats ingressos”, va seguir Sobotka. Nascut a Eslovàquia, Babis, de 62 anys, és propietari del consorci agroindust­rial Agrofert, i d’uns quants mitjans de comunicaci­ó.

Sobotka, de 45 anys, afirma que hi ha sospites que Babis va evadir impostos en el passat, i que l’origen del seu patrimoni no és clar, i que per això li va demanar que dissipés aquests dubtes, i li va donar a termini fins a l’abril. Hi ha en efecte dubtes sobre la manera en què Babis va adquirir títols de deute vinculats a Agrofert –el cost va ser de 1.500 milions de corones txeques, gairebé 55 milions d’euros–, sobre l’origen d’aquests diners, i sobre una possible evasió fiscal en la transacció. Babis va negar-ne les acusacions, però sense proporcion­ar proves concloents. Sobotka va dir ahir que no havia destituït Babis del seu càrrec per evitar “convertir-lo en un màrtir”.

Tots els ministres del Govern d’aquest país de 10,7 milions d’habitants seguiran als seus llocs en espera de si es nomena un Executiu tècnic per arribar als comicis previstos per als dies 20 i 21 d’octubre, o si es convoquen eleccions anticipade­s. Babis propugna que l’actual coalició es continuï ocupant dels assumptes ordinaris fins a les eleccions. “El nostre Govern podia haver estat el més sòlid en la història del nostre país, però el primer ministre ha destruït la seva reputació, i la tasca de tots els ministres”, va dir Babis a iDnes.cz, un portal de notícies propietat seva. La inestabili­tat política a Txèquia ha estat usual en l’últim decenni.

Politòlegs consultats per les agències Efe i Bloomberg coincideix­en a considerar que la dimissió del primer ministre es produeix en clara clau electoral. La formació ANUS –de vegades descrita com “el partit d’un sol home”, Andrej Babis, alhora que descrit com “el Berlusconi txec”– va al capdavant en els sondejos. Segons l’institut demoscòpic STEM, té el 28,3% d’intenció de vot, per davant del CSSD de Sobotka (16,6%) i dels comunistes del KSCM (12,2%).

Segons Forbes, Babis posseeix una fortuna de 3.000 milions de dòlars (2.750 milions d’euros), i des que va entrar en política intenta aturar acusacions de conflicte d’interessos. Així, assegura que ha transferit el control del seu empori a un trust. Contra tot pronòstic, el seu moviment, ANUS, va quedar segon en les eleccions del 2013 amb un missatge anticorrup­ció.

El titular de Finances, Andrej Babis, anomenat ‘el Berlusconi txec’, és el favorit per a les eleccions d’octubre

 ?? DAVID W CERNY / REUTERS ?? Andrej Babis i Bohuslav Sobotka, el març de l’any passat
DAVID W CERNY / REUTERS Andrej Babis i Bohuslav Sobotka, el març de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain