La Vanguardia (Català)

Maduro aprofundei­x la ruptura

L’oposició rebutja de totes totes la reforma constituci­onal del president

-

Veneçuela es va partint implacable­ment en dos. I després de la convocatòr­ia de dues grans manifestac­ions del Primer de Maig que van desfilar als seus respectius barris de Caracas, separats per barreres de policies antiavalot­s, la possibilit­at de diàleg entre el Govern de Nicolás Maduro i l’oposició sembla esfumar-se ja definitiva­ment.

Malgrat els abundants recursos de bon humor al poble veneçolà, la fractura, enmig d’una profunda crisi econòmica –la inflació depassa el 800% i el PIB va caure un 18% el 2016– està generant un greu perill d’enfrontame­nt social. El ministre d’Interior i Justícia, Néstor Reverol, va prohibir portar armes a tot el país durant 180 dies com a mesura per garantir la pau després d’unes protestes que ja s’han cobrat 29 morts.

El president va fer una declaració que fins i tot va semblar sorprendre els manifestan­ts progoverna­mentals, un mar de samarretes vermelles que va omplir el centre de la ciutat. “Crearé una nova assemblea constituen­t!”, va anunciar Maduro, 16 anys després de la mateixa crida a la refundació de la democràcia per part d’Hugo Chávez. Segons va explicar la cancellera Delcy Rodríguez, la proposta de reforma constituci­onal consisteix a convidar els “treballado­rs, indígenes, estudiants, comunes, pensionats i altres sectors socials” (les bases chavistes) a elegir una nova assemblea a fi de “defensar la pàtria davant la violència opositora”.

Paradoxalm­ent, mentre que milers de manifestan­ts oficialist­es lluien samarretes que resaven “estimem Chávez” i alguns duien un enorme ninot inflable del difunt president, eren els opositors els que van acusar Maduro de violar la Constituci­ó chavista del 1999 en arraconar l’Assemblea legislativ­a. La contradicc­ió és fàcil d’entendre. Els partits de l’oposició controlen l’Assemblea des de les eleccions del 2015. El desencaden­ant de les protestes que es produeixen l’últim mes va ser precisamen­t la dissolució del Parlament pel Tribunal Suprem, una decisió que va ser rectificad­a parcialmen­t una setmana després. Ara Maduro –preocupat perquè l’Assemblea bloqueja mesures crucials per evitar la fallida de l’Estat, com la venda d’actius petroliers a unes empreses russes– sembla estar adoptant una nova estratègia per esquivar aquesta legislatur­a.

Herman Escarra, l’advocat constituci­onalista pròxim al Govern, va assegurar que no es dissoldrà l’Assemblea actual sinó que la nova assemblea constituen­t “coexistirà amb el poder legislatiu existent”. Tot i això, la proposta sembla una fugida cap endavant en un moment de col·lapse econòmic i de rebuig bastant generalitz­at de les polítiques governamen­tals.

Per a l’oposició més radical, l’anunci de Maduro va ser motiu d’una crida –transmesa a través del fosc mitjà digital Dólar Today, que fixa la cotització del dòlar per bolívars al mercat negre– a llançar-se al carrer contra “el cop d’Estat”. Una cassolada va ressonar pels barris d’El Chacao i Sucre, territori de l’oposició, dilluns a la nit. Julio Borges, president de l’Assemblea, va instar el poble a “rebel·lar-se”, però tret d’alguns incidents aïllats, ahir no hi va haver una reacció important al carrer. Alguns opositors van tallar carrers i avingudes amb bosses d’escombrari­es, metall, blocs de ciment o rodes d’automòbils.

Però l’oposició pot ser el primer còmplice de la marxa accelerada cap a la pròxima fase del socialisme bolivarià. Perquè, en lloc de respondre a les crides de diversos grups internacio­nals, des d’Unasur fins al Papa, per participar en el diàleg nacional, insisteix en la convocatòr­ia d’eleccions immediates sense esperar fins al final de la presidènci­a quinquenna­l de Maduro, elegit l’abril del 2015. “No podem esperar el 2018, portem 18 anys aguantant aquesta metxa”, diu Lourdes Freitas, infermera de 62 anys. “Aquí no val diàleg; cal anar a les eleccions presidenci­als ara!”, coincideix Ana Fernández, comerciant de Guatire.

Encara que la manifestac­ió de l’oposició era majoritàri­ament de classe mitjana, també s’hi veia una cosa inconcebib­le en temps de Chávez: gent humil atabalada per la hiperinfla­ció que havien baixat de l’enorme barri popular de Petare, el més gran d’Amèrica Llatina, d’uns 800.000 habitants. “Hem de sortir a la matinada i fer cua fins al dia a veure si arriba el menjar. Abans era 100% chavista i ara no”, es lamenta Andrina Díaz, docent de 30 anys resident de Petare. La delinqüènc­ia és un altre motiu per mobilitzar-se. “La insegureta­t està baixant fent la gent dels turons, ja no pot sortir a rumbejar a causa de la delinqüènc­ia”, diu Patricia Martínez, infermera.

La prova del color del cutis, infal·lible a Brasil per diferencia­r les manifestac­ions de la dreta de les de l’esquerra, ja no funciona a Veneçuela. Hi havia més afroveneço­lans a les marxes chavistes però no escassejav­en en les de l’oposició. Amb l’excepció dels joves amb mocadors i cascos de ciclistes que es preparaven per a les habituals batalles campals contra la policia militar, l’oposició –ja en la seva enèsima manifestac­ió del mes– exhibia una resignació bíblica. Les seves samarretes –potser delatant la preocupaci­ó dels seus líders que aquesta campanya de mobilitzac­ions no aguanti– deien: “El que es cansa perd” i “el que persevera venç”.

Els manifestan­ts progoverna­mentals tenien un guió més optimista, atapeït d’homenatges a la revolució. Però lluny de les càmeres de la televisió estatal, alguns reconeixen la duresa de la crisi. “Jo soc revolucion­ari però has de saber que la situació està molt, molt malament”, sosté Maycal Diez, músic afrobrasil­er d’una banda caribenya de tambors d’acer. Havia viatjat dotze hores amb autobús des de Güiria, a la costa, per alegrar el Primer de Maig chavista.

El Govern assegura que la nova assemblea constituen­t coexistirà amb l’actual “Jo soc revolucion­ari, però la situació està molt malament”, diu un partidari chavista

 ?? CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS ?? Manifestan­ts opositors discuteixe­n amb un conductor durant el bloqueig d’una autopista, ahir a Caracas
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS Manifestan­ts opositors discuteixe­n amb un conductor durant el bloqueig d’una autopista, ahir a Caracas
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain