La Vanguardia (Català)

Ofensiva de l’Estat Islàmic al nord de Síria amb desenes de morts civils

- i agències BARCELONA Redacció

Prop de 40 morts –els últims recomptes parlaven ahir a la nit de 38 de morts– és el resultat d’una ofensiva desenvolup­ada per milicians de l’autoprocla­mat Estat Islàmic (EI) a la zona nord-est de Síria. Els atacs, que fins ahir eren de forta intensitat, s’han centrat en àrees controlade­s per les milícies kurdes, encara que més de la meitat dels morts són civils, principalm­ent dones i nens sirians desplaçats interiors i iraquians que s’havien refugiat en aquelles àrees fugint de la violència als seus llocs d’origen.

L’ofensiva de l’EI es va centrar en zones com Rayem al-Salibi i Al-Shadadi, al sud de la província nord-oriental de Síria i fronterera amb l’Iraq. A més de mitjançant atacs més o menys clàssics d’infanteria, els combatents gihadistes van llançar també cinc atacs suïcides. Milicians carregats d’explosius sota la roba, alguns de disfressat­s amb vestuari civil, es van fer explotar a l’altura de punts de control de les forces kurdes, que també van patir diverses baixes.

Les forces militars kurdes, avalades per aviació de l’aliança internacio­nal contra l’Estat Islàmic i que compten amb suport sobre el terreny de militars nord-americans d’operacions especials, estan portant el protagonis­me dels combats contra els extremiste­s islàmics a la província d’AlRaqqa, el gran bastió de l’EI a Síria, dins de l’anomenada operació Ira d’Eufrates iniciada el novembre passat per expulsar els gihadistes de tota aquella regió. Dins d’ella hi ha la ciutat de Tabqa, fins fa molt poc un enclavamen­t estratègic de l’EI on disposava de diversos centres d’operacions i on avui les forces kurdes controlen ja el 90% de la localitat.

Quan l’Estat Islàmic retrocedei­x de forma tan significat­iva en alguna de les seves posicions clau sol dur a terme atacs de càstig en altres zones com a mecanisme d’escarment o d’intent d’alentir els avenços de les forces que el persegueix­en creant focus nous de conflicte que s’han d’atendre i que, sobre el paper, poden distreure recursos de la batalla prioritàri­a. Una reacció de l’EI d’aquest estil és la que els analistes sospiten que s’ha registrat en aquesta última ofensiva gihadista al nord-est sirià.

Dins de l’escenari de violència que viu Síria, Metges sense Fronteres va anunciar ahir que ha suspès el seu suport a la zona de Guta Oriental, situada als afores de Damasc, on el passat cap de setmana van ser assaltats dos hospitals en el marc dels xocs de diferents faccions armades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain