La Vanguardia (Català)

Turquia prohibeix lligar a la tele

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Erdogan prohibeix els programes de cites a cegues perquè “fan mal a la institució

familiar” Turquia no vol a la sala d’estar ni xous amb petons, ni aventures, ni condons

No buscaràs a la Viquipèdia i no buscaràs parella a la tele són els dos nous manaments dictats pel president Recep Tayyip Erdogan al poble turc. Després de vetar l’accés a la popular enciclopèd­ia en línia, Turquia ha carregat aquest mateix cap de setmana contra els programes televisius de cites a cegues. A partir d’ara, adverteix el decret, l’esmentat format d’entretenim­ent queda prohibit “per fer malbé la institució familiar”. També desapareix­eran els anuncis de contactes matrimonia­ls en la pantalla petita. Al seu lloc, els guardians de la moral prometen continguts “de veritable promoció de la família”. D’aquesta manera, l’aventura poc exemplarit­zant deixarà d’existir per decret a Turquia, encara que es tracti d’una aventura televisada en diferit, amb guionistes, maquillado­res i aplaudimen­ts del plató.

Qui no aplaudeix és l’oposició, que ha denunciat que a l’empara de l’estat d’excepció es promulguin decrets que no tenen res a veure amb la seguretat. “És que el cop d’Estat el van fer els xous d’alcavotes?”, es pregunta un diputat, ja enutjat des que Erdogan va defugir la Cambra per legislar per decret sobre la depilació làser, a la recerca del vot de l’esteticist­a.

El veritable objectiu, segons l’oposició, és acovardir els canals de televisió, que a partir d’ara s’exposen a més a una llarga bateria de regles. Així, es podrà suspendre durant cinc dies l’emissió d’un canal que emeti vint vegades en un any pel·lícules amb paraules malsonants. Si la relliscada es repeteix vint vegades l’any següent, la suspensió serà de deu dies. Una paraulota més i adeu.

També serà motiu de sanció l’emissió de telenovel·les amb petons, així com d’anuncis de condons –amb petó o sense–, que poden arribar a causar la suspensió de la llicència. No cal dir que els webs pornogràfi­cs van ser bloquejats fa temps.

En paral·lel a la neteja de costums, prosseguei­x a bon ritme la purga de servidors públics acusats de pertànyer a la trama colpista del predicador musulmà Fethullah Gülen, exiliat des del 1999 als Estats Units. Aquesta setmana 4.000 funcionari­s, jutges i policies ocupats durant les primeres legislatur­es de l’AKP, el partit que va fundar el mateix Erdogan, han estat acomiadats.

Així mateix, l’accés a la Viquipèdia, en totes les llengües, ha estat bloquejat des de dissabte. Ostensible­ment no perquè el president Erdogan aparegui regularmen­t com a “dictador” sinó perquè l’empresa nord-americana no hauria respost a les advertènci­es que diversos articles “atemptaven contra la seguretat nacional”. Principalm­ent aquells en els quals els seus anònims col·laboradors vinculen Turquia amb l’Estat Islàmic a Síria. Ankara també havia sol·licitat a la fundació dels Estats Units que obrís una oficina a Turquia per responsabi­litzar-se dels seus continguts i pagar impostos. Ara, l’Ajuntament d’Istanbul s’ha vist obligat a retractar-se de la invitació a unes jornades que havia cursat al fundador de Viquipèdia, Jimmy Wales, per a aquest mateix mes.

Un mes abans, en el que alguns entenen com una represàlia, Turquia va bloquejar el portal de reserves turístique­s booking.com “per abús de posició”, poc després que els Estats Units i el Regne Unit haguessin vetat l’embarcamen­t de passatgers amb ordinadors des d’Istanbul, entre altres aeroports.

L’estat d’excepció té una llarga història d’abús a Turquia. Després del cop d’Estat del 1980, es va prolongar al llarg d’anys i, en el cas de zones kurdes, només es va aixecar després de l’accés al poder de l’AKP, l’any 2002.

 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? ‘Selfie’ de casaments. Diverses parelles de nuvis posen per a la càmera en un
casament multitudin­ari celebrat a Istanbul, al setembre
ANADOLU AGENCY / GETTY ‘Selfie’ de casaments. Diverses parelles de nuvis posen per a la càmera en un casament multitudin­ari celebrat a Istanbul, al setembre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain