La Vanguardia (Català)

Cifuentes mira d’obrir una nova etapa a Madrid al marge de la corrupció

La presidenta es presenta amb el cap ben alt com a exemple d’honestedat

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El dia de la Comunitat de Madrid es va celebrar aquest any a la seu del Govern regional, a la Puerta del Sol, amb l’ombra de la corrupció sobrevolan­t el pati vidrat on la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, va exercir d’amfitriona d’un dels Dos de Maig més difícils per a la regió, amb el seu anterior president, Ignacio González, a la presó, i l’anterior, Esperanza Aguirre, dimitida dels seus càrrecs a l’Ajuntament de Madrid, per culpa in vigilando de qui va ser molts anys el seu vicepresid­ent.

Cifuentes era conscient que no podia passar per alt aquests fets que han convulsion­at la Comunitat de Madrid i, com que la millor defensa és un atac, va agafar el toro per les banyes i en el seu primer discurs del dia, el del lliurament de les medalles d’or de la Comunitat, que per segon any havia negat a Ignacio González, va parlar de corrupció.

“Estan passant moltes coses que ens avergonyei­xen, que tots condemnem, i hi hem de fer front”, va dir la presidenta de la Comunitat de Madrid, que va ser contundent: “El temps dels corruptes ha arribat a la seva fi a la Comunitat de Madrid”.

Perquè Cifuentes, amb la seva actitud i determinac­ió de portar a la Fiscalia els comportame­nts que consideri irregulars, pensa que pot parlar de corrupció i fer-ho amb el cap ben alt i parlar d’“honestedat”, “compromís” i “esforç”, com a “antídot contra les conductes” que vulneren la llei.

I ahir ho va fer reafirmant el seu “compromís ètic” i la defensa de la legalitat, “per sobre de sigles i ideologies”. I per això Cifuentes, que també és presidenta del PP madrileny, va insistir: “Que ningú no tingui el més mínim dubte que, fins i tot amb totes les dificultat­s, riscos i amargors que hem d’afrontar, continuem liderant el camí de regeneraci­ó democràtic­a iniciat, perquè la corrupció és incompatib­le amb la democràcia”.

Era tota una declaració d’intencions en què se sent avalada pel president del Govern central, Mariano Rajoy, absent ahir en la celebració del dia de la Comunitat, però amb presència intenciona­da de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría, que, tot i això, va intentar passar desaperceb­uda i deixar en mans de la presidenta madrilenya, per bé o per mal, el protagonis­me del dia festiu.

Absència també de Podem en els actes de la Comunitat, i dels candidats socialiste­s, que van delegar en els portaveus locals la seva representa­ció. I presència del president de Ciutadans, Albert Rivera, que veu la situació econòmica consolidad­a i dona per feta l’aprovació dels pressupost­os, però que si veu algun problema en l’horitzó polític té a veure amb la corrupció i l’acumulació de casos pendents de judici, que encara no se sap fins on ni qui més poden esquitxar. Es tracta d’una situació que el líder de Ciutadans no creu que hagi d’influir en la decisió del seu partit de donar suport o no als comptes de l’Estat o altres iniciative­s econòmique­s que es puguin posar sobre de la taula.

De fet, Rivera considera que el seu afany de promoure la regeneraci­ó democràtic­a és, precisamen­t, el que permet que els responsabl­es del PP estiguin prenent mesures de lluita contra la corrupció o destapar casos que hi hagi pogut haver, com està passant a la Comunitat de Madrid, en altres moments polítics. Però ara més que mai, el president de Ciutadans no està disposat a cedir gens ni mica en les qüestions que, amb relació al combat contra la corrupció, ha exigit anteriorme­nt, i amb més raó ara. Posar fi a l’aforament dels càrrecs públics i separar la Fiscalia del Govern, i que passi a ser una qüestió del Parlament, amb una majoria reforçada, és el plantejame­nt que Ciutadans portarà al Congrés.

Ciutadans considera que els escàndols no han d’interferir en el seu suport econòmic al Govern de Rajoy

 ?? DANI DUCH ?? La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, amb Soraya Sáenz de Santamaría i Íñigo Méndez de Vigo el dia de la Comunitat de Madrid
DANI DUCH La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, amb Soraya Sáenz de Santamaría i Íñigo Méndez de Vigo el dia de la Comunitat de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain