La Vanguardia (Català)

El Govern denuncia que l’Executiu del PP li “obstrueix” la política exterior

Munté diu que el Govern central perjudica les empreses frenant el viatge al Marroc

- JOSEP GISBERT Barcelona

L’acció exterior de Catalunya ha estat històricam­ent motiu de conflicte entre els governs espanyol i català. Ja ho era fa més de vint anys en ocasió de l’extensa agenda de viatges de Jordi Pujol a l’estranger i ho continua sent ara, tot i que en un context polític molt diferent, arran del nou impuls que Carles Puigdemont i el seu Gabinet estan donant a la projecció internacio­nal. L’últim xoc ha desembocat en la suspensió de la missió comercial que el president de la Generalita­t, amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, tenia previst de fer al Marroc entre els dies 7 i 9 d’aquest mes i en el “marcatge” a què el cònsol general d’Espanya a Miami, Cándido Creis, està sotmetent Oriol Junqueras en els seus primers dies de visita als Estats Units. Una situació que des del Govern qualifique­n d’“obstrucció”.

L’anul·lació del viatge al Marroc anunciada divendres passat, que des del primer moment la Generalita­t ha atribuït a la pressió de la diplomàcia espanyola perquè les autoritats alauites no rebessin els representa­nts catalans, “és una obstrucció i una mala jugada, però no al Govern, sinó a les empreses catalanes i flamenques, perquè es tractava d’una missió llargament preparada que buscava reforçar els vincles econòmics i comercials”, va lamentar ahir la consellera de Presidènci­a, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. “És una manera indigna de posar bastons a les rodes a les empreses, perquè no es tractava d’un viatge polític ni per parlar del procés, sinó només econòmic”, va remarcar la portaveu del Govern, que va considerar “molt desafortun­ada en el fons i en el forma” l’actitud del Govern espanyol, al qual va anunciar que li faran arribar la seva “queixa, malestar i indignació”.

Neus Munté no va donar tanta transcendè­ncia al fet que el cònsol general d’Espanya a Miami hagi acompanyat el vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia en tots els actes des que va arribar a l’aeroport i que s’hagi “convertit en la seva ombra”, malgrat no haver estat convidat, però tot i així va recórrer a la ironia per traslladar-li una curiosa invitació: “Que aprofiti la seva presència per veure, entendre i escoltar amb quina normalitat treballem, ens movem i ens relacionem dins i fora de l’Estat espanyol”. La conclusió, en tot cas, va ser que el Govern mantindrà intacta la seva política exterior i continuarà fent els viatges i contactes que facin falta i sempre que faci falta. “Tenim la legitimita­t de fer-ho i la tranquil·litat que fem les coses bé”, va subratllar la consellera de Presidènci­a, que va garantir que “res no alterarà els nostres plans i continuare­m amb els nostres esquemes com fins ara”.

Les pressions que des de la Generalita­t s’atribueixe­n a la diplomàcia espanyola i que han obligat a cancel·lar la missió comercial al Marroc han molestat especialme­nt el president de la Generalita­t i el seu entorn. Sobretot perquè el viatge, en coordinaci­ó amb Flandes, va ser preparat minuciosam­ent i seguint, segons fonts del Govern, tots els paràmetres i aportant tota la informació requerida pel Ministeri d’Afers Exteriors, i malgrat això “ha estat objecte de boicot”, en una “clara mostra de mala fe”. Per aquesta raó, les mateixes fonts argumenten que a partir d’ara “no quedarà més remei” que continuar l’activitat

Presidènci­a es planteja deixar d’informar de les seves accions la diplomàcia espanyola per evitar més “boicots”

exterior, i especialme­nt amb els viatges a l’estranger, “sense donar-ne compte” a les autoritats espanyoles, “en vista del que ha passat quan ho hem fet”. El Govern espanyol, en canvi, ha vist en la suspensió del desplaçame­nt al regne alauita la mostra de la falta de suports internacio­nals a la política independen­tista del Govern.

La polèmica arriba després de les recents visites, entre finals de març i principis d’abril, de Carles Puigdemont als Estats Units –la primera un viatge oficial d’una setmana a Boston, Washington i Nova York i la segona un viatge secret a Atlanta per entrevista­rse amb l’expresiden­t nord-americà Jimmy Carter–, que també van ser objecte de crítica des d’instàncies del Govern espanyol.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La carta de l’Abril. Carles Puigdemont va mostrar ahir al Govern la carta que li ha enviat l’Abril, una nena de 6 anys, en agraïment per la campanya de lectura “Fas 6 anys, tria un llibre”
XAVIER GÓMEZ La carta de l’Abril. Carles Puigdemont va mostrar ahir al Govern la carta que li ha enviat l’Abril, una nena de 6 anys, en agraïment per la campanya de lectura “Fas 6 anys, tria un llibre”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain