La Vanguardia (Català)

La Generalita­t no creu que sigui l’hora d’anar a la Comissió de Venècia

- JOSEP GISBERT Barcelona

El Govern no té pressa per anar a la Comissió de Venècia, l’òrgan assessor del Consell d’Europa en matèria constituci­onal, a buscar un aval internacio­nal per celebrar el referèndum. Això és, si més no, el que es desprèn de la resposta que va donar ahir la portaveu Neus Munté a la proposta en aquest sentit presentada la setmana passada per Catalunya Sí que es Pot en una interpel·lació al Parlament i que haurà de ser objecte de votació, en forma de moció, en el pròxim ple. “Encara estem en un fase prèvia”, va concloure.

Aquesta “fase prèvia” és, segons la consellera de Presidènci­a, la de l’últim intent d’acord per negociar la celebració de la consulta que el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va anunciar dissabte que li plantejari­a aquestes properes setmanes al Govern espanyol. Neus Munté, tanmateix, no va donar detalls sobre com ni quan es durà a terme l’últim intent de pacte, pendent, en qualsevol cas, que el Pacte Nacional pel Referèndum acabi la seva feina. El que sí que va garantir és que, almenys ara per ara, l’única prioritat del Govern continua sent la celebració de la consulta. “No és cap novetat que el nostre pla A i el nostre pla B és el compromís amb el referèndum, preferible­ment de manera pactada amb el Govern espanyol”, va assegurar la consellera de Presidènci­a, que deixava així en un segon pla la possibilit­at de la declaració unilateral d’independèn­cia esgrimida recentment pel vicepresid­ent Oriol Junqueras o que figura en el full de ruta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) aprovat el cap de setmana. Un full de ruta que no va negar que “és molt coincident amb el del Govern”, tot i que va precisar que també l’ANC “posa molt èmfasi en el referèndum”.

Neus Munté va lamentar que Mariano Rajoy respongués amb una negativa tot just saber l’última oferta del president de la Generalita­t. “Desgraciad­ament no és cap sorpresa, perquè aquesta ha estat l’única resposta que hem tingut sempre”, li va retreure. Però, malgrat això, va recalcar que el Govern continuarà “allargant la mà” per buscar l’acord, “perquè això és el que vol la majoria de la ciutadania catalana i perquè ens carrega de raons davant altres persones i institucio­ns”.

El Govern, mentrestan­t, va aprovar en la seva reunió d’ahir la creació de la direcció general de la Intervenci­ó, dins del Departamen­t d’Economia, amb la intenció de reforçar una àrea que fins ara tenia al davant una intervento­ra general, que és precisamen­t un dels alts càrrecs advertits pel Tribunal Constituci­onal en la seva última suspensió dels apartats sobre el referèndum inclosos en els pressupost­os de la Generalita­t del 2017.

Munté remarca que l’únic pla del Govern –el pla A i el pla B– és la celebració del referèndum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain