La Vanguardia (Català)

Els cupaires relativitz­en els actes violents de Barcelona

- Barcelona

En el transcurs d’una de les tres manifestac­ions alternativ­es que organitzac­ions properes a la CUP, com ara Arran, van celebrar durant el Primer de Maig a Barcelona, hi va haver pintades i aparadors apedregats, així com alguna paperera cremada. Per la CUP, “no hi va haver cap incident destacable, més enllà d’aquests fets”; el Govern, en canvi, troba les accions condemnabl­es: “El Govern dona suport a les reivindica­cions dels treballado­rs, però de cap manera als actes violents”. Així ho va verbalitza­r la portaveu de l’Executiu català, Neus Munté, un punt de vista amb el qual van coincidir la resta dels partits polítics.

Els cupaires, però, miren cap a una altra banda i es queixen que se centri l’atenció en Barcelona, i no en Manresa, on hi va haver aldarulls i dos manifestan­ts detinguts pels Mossos d’Esquadra, tot i que hores després van ser alliberats. En aquest sentit, el portaveu de la CUP, Albert Botran, va afirmar que la seva formació està “preocupada” pel dispositiu policial, “que es va dedicar en bona part a provocar”. A més, va anunciar que la formació presentarà una bateria de preguntes dirigides a la Conselleri­a d’Interior qüestionan­t l’actuació policial.

Sigui com sigui, els fets de Barcelona es van produir abans-d’ahir a la tarda. Les tres manifestac­ions organitzad­es per al Primer de Maig per moviments llibertari­s, independen­tistes i per la Intersindi­cal Alternativ­a van començar en tres llocs diferents de Barcelona –a la plaça Universita­t, Arc de Triomf i el Paral·lel– per acabar confluint a la plaça de Catalunya.

En una, sota el lema “Tot el poder per a la classe treballado­ra. No patirem vides de misèria per mantenir el seu luxe”, les protestes van derivar en actes vandàlics que van suposar la trencadiss­a d’aparadors d’establimen­ts comercials i d’hotels. En les manifestac­ions es van poder veure diputats de la CUP, com Mireia Vehí, Eulàlia Reguant i Carles Riera, així com els regidors de la CUP Barcelona Maria José Lecha i Josep Garganté.

Consultat per aquest diari, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, va subratllar que la CUP i les seves joventuts “fa temps que busquen incendiar el debat”

Govern, Cs, PSC i PP coincideix­en a condemnar i rebutjar els actes violents que han tingut lloc

i va recordar que “sempre han existit grups que han optat per la violència i rebentar les manifestac­ions”. El més peculiar en aquest cas, va dir, és que siguin aquests “radicals” en què es basa Puigdemont per governar.

En una línia semblant es va manifestar el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, que va considerar que els incidents de l’1 de maig tornen a posar en relleu que la CUP “fa temps que va decidir batasunitz­ar la política catalana”, però va advertir que més culpables que els antisistem­a són aquells partits –referència velada al PDECat i ERC– que “van decidir situar les seves idees en l’eix central del debat polític. Alberto Fernández Díaz, del PP municipal, va anunciar que demanarà explicacio­ns als regidors cupaires i que reclamarà a l’alcaldessa, Ada Colau, que emprengui accions legals contra els activistes.

Per la seva part, el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, va assegurar que els socialiste­s “sempre condemnem qualsevol tipus de violència”. A més, va subratllar que “no hi ha cap mena de justificac­ió per els incidents” del Primer de Maig”, però va remarcar que van ser “milers els treballado­rs que van sortir pacíficame­nt al carrer per defensar els seus drets”.

ERC també va criticar els fets i va afirmar que “la violència no pot ser mai la manera de reivindica­r res” i que per canviar les coses cal sortir al carrer, però també treballar des de les institucio­ns.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Un carro cremant a la plaça del Vuit de Març de Barcelona
TONI ALBIR / EFE Un carro cremant a la plaça del Vuit de Març de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain