La Vanguardia (Català)

La cúpula d’Adigsa admetrà per eludir la presó que va cobrar comissions

L’inici del judici del primer cas del 3% queda ajornat per un error judicial

- TONI MUÑOZ Barcelona

Els exdirigent­s de l’empresa pública de l’habitatge Adigsa estan disposats a reconèixer que es van cobrar comissions il·legals per adjudicar obres de reforma en domicilis a canvi de penes que els permetin eludir la presó. Així doncs, s’arxivarà la primera causa coneguda com del 3%, que s’arrossega des de fa dotze anys, encara que en alguns aspectes es tancarà en fals. Es produirà la confessió tant dels dirigents de l’empresa pública Adigsa com dels empresaris que van abonar les comissions perquè els concedissi­n les obres, però sense que cap dels participan­ts en el frau ingressi a la presó i sense que s’hagi pogut provar el finançamen­t irregular a Convergènc­ia, ja que l’acord que es rubricarà no defineix on van anar a parar els diners.

Els acusats es van presentar ahir a l’Audiència de Barcelona amb la intenció de ratificar el pacte de conformita­t segellat amb la Fiscalia, que fixa penes inferiors als dos anys de presó per cadascun dels delictes de què se’ls acusa. Tot i així, el pacte s’haurà de firmar el proper 16 de maig, ja que un error del tribunal va obligar a suspendre el judici que havia de començar ahir.

El pacte té en compte diversos atenuants per rebaixar les penes de fins a deu anys de presó que es reclamen per als acusats. El principal argument que assumeix la Fiscalia per acceptar la signatura de l’acord és que els acusats confessara­n el delicte així com el llarg temps transcorre­gut. I és que ha plogut molt d’ençà que va començar la investigac­ió.

L’afer s’arrossega des que l’expresiden­t de la Generalita­t Pasqual Maragall va insinuar el finançamen­t irregular de CiU en una sessió al Parlament davant el llavors cap de l’oposició Artur Mas amb una frase que ja ha quedat per a història: “Vostès tenen un problema i aquest problema es diu 3%”. Això va ser el 2005 i la Fiscalia aplicarà l’atenuant de dilacions indegudes per sufragar el perjudici causat als acusats.

Un altre dels aspectes que sumen per rebaixar la pena és la reparació del dany. Els acusats hauran de pagar 120.000 euros –ahir en van consignar la meitat– presumptam­ent desviats d’Adigsa. El més ben parat del pacte és Josep Fontdevila, l’exconselle­r delegat de l’empresa pública Adigsa, que afronta una pena de deu anys de presó que quedaria rebaixada a 1,9 anys per cadascun dels tres delictes que se li imputen. Els acusats es beneficiar­an de l’última reforma del Codi Penal, que permet suspendre les penes que, individual­ment, no superin els dos anys de presó.

Quan es reprengui el judici d’aquí quinze dies s’haurà de firmar el pacte, tot i que encara queda un últim escull: l’empresari que va destapar la trama corrupta, José Antonio Salguero, no vol sumar-se a l’acord. La Fiscalia sol·licita per a ell, igual com per a la resta dels empresaris, un any i mig de presó. Ell, que al seu dia va confessar haver pagat una comissió del 20% del total de l’obra que li van adjudicar, reclama que l’absolguin.

Si Salguero no s’afegeix al pacte, s’haurà de celebrar el judici utilitzant les proves que incumbeixe­n només a l’empresari. Queden quinze dies per desfer l’embolic, un temps extra que s’ha guanyat per culpa d’un error del tribunal que va obligar a ajornar el judici. L’administra­dor d’una empresa que consta en la causa com a responsabl­e civil subsidiàri­a i un empresari acusat de responsabl­e civil a títol lucratiu van ser citats erròniamen­t pel tribunal i no es van presentar al judici.

En aquesta causa va estar imputat durant vuit anys el llavors president d’Adigsa i exdiputat de CiU Ferran Falcó, però la seva acusació va ser arxivada entenent-se que no va tenir incidència en el frau. Setmanes després la magistrada del TSJC que el va desimputar, Núria Bassols, va ser nomenada responsabl­e política de Transparèn­cia per Artur Mas, càrrec que va abandonar per tornar al TSJC. La setmana passada el CGPJ la va traslladar a la sala contencios­a.

Excàrrecs de l’empresa pública de l’habitatge i empresaris acceptaran penes inferiors als dos anys de presó

 ?? ACN ?? Els set acusats pel cas Adigsa asseguts al banc dels acusats ahir en l’inici del judici
ACN Els set acusats pel cas Adigsa asseguts al banc dels acusats ahir en l’inici del judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain