La Vanguardia (Català)

Airbnb pacta a San Francisco

-

LA plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb ha assolit un pacte amb l’Ajuntament de San Francisco, que posa fi al contenciós i encarrila l’activitat de la companyia. Es tracta d’un acord especialme­nt significat­iu perquè Airbnb va ser creada –i hi té la seu central– a la dinàmica ciutat california­na i perquè orienta la seva activitat de manera satisfactò­ria per a les dues parts.

Com passa amb altres plataforme­s nord-americanes cridades a revolucion­ar el sector dels serveis de tot el món, Airbnb ha arribat per quedar-se i és utòpic creure que un servei digital que té oferta i demanda pugui ser erradicat. L’estira-i-arronsa entre la companyia i l’Ajuntament de San Francisco il·lustra el problema, és similar al que sosté Airbnb i el Consistori de Barcelona i ha estat resolt de manera exportable: el portal facilitarà cada mes a l’Ajuntament de la ciutat california­na una llista dels seus apartament­s, a fi que l’Ajuntament pugui verificar si s’ajusten als requisits legals. Airbnb es compromet a retirar de les seves pàgines aquells pisos que l’Ajuntament de San Francisco consideri que incompleix­en la normativa. Entre aquests requisits hi figura que un lloguer no superi les 30 nits seguides, que un particular només en pugui llogar una unitat i que hi visqui nou mesos a l’any com a mínim (no podrà llogar-la més de 90 nits anuals).

Abans d’embrancar-se en un litigi interminab­le, les dues parts en conflicte han demostrat flexibilit­at i surten reforçades amb el pacte assolit. L’Ajuntament de San Francisco, destinació turística per excel·lència, posa límits a un creixement que començava a desbordar determinat­s barris i a disparar-ne els preus, amb el risc d’alterar bruscament la composició social d’una ciutat que als Estats Units és exemplar, amb a penes barris buits o fortament degradats. Aquest equilibri és un valor per defensar i aquesta defensa només la pot exercir l’Administra­ció pública. Per a Airbnb, el pacte suposa sacrificar beneficis a curt termini per mantenir-los a llarg i reforçar el seu millor perfil. La companyia no es pot permetre el luxe d’estar associada a degradacio­ns.

No es poden posar portes al camp. El compromís de San Francisco està lluny d’aconseguir-se a Barcelona, després del fracàs de les últimes negociacio­ns, al febrer. La via legal només és útil si indueix a negociar. Barcelona necessita el turisme i molts ciutadans veuen en Airbnb una manera d’arrodonir ingressos, però la companyia ha d’entendre, com ha fet a San Francisco, que no pot accelerar la pèrdua de teixit social ni gaudir d’una llibertat il·limitada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain