La Vanguardia (Català)

Impostos... i què més?

Els experts demanen una estratègia contra l’obesitat i l’alimentaci­ó saludable

- Madrid CELESTE LÓPEZ

Sí a gravar els aliments que s’ha demostrat que contenen substàncie­s que són perjudicia­ls per a la salut. Però no ens enganyem: aquesta mesura per si sola no farà que la població en consumeixi­n gaire menys. Qualsevol mesura que s’adopti en matèria de salut pública (encara que aquesta té un biaix gairebé exclusivam­ent recaptator­i) no és efectiva per si sola. Fa falta una estratègia àmplia de conscienci­ació, sobretot adreçada a la població infantil, acompanyad­a d’altres com la reducció dels preus de les verdures, de la fruita, els cereals o els llegums.

D’aquesta manera responen les societats científiqu­es que aglutinen nutricioni­stes, dietistes i endocrins, així com la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas), a l’impost sobre les begudes ensucrades en vigor a Catalunya des de l’1 de maig, i recordant, a més, que en contra del que molts ciutadans han entès, aquest gravamen va més enllà de la famosa Coca-Cola o la Fanta. Les begudes afectades són tots aquells refrescos o sodes, begudes de nèctar de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiqu­es, llets endolcides, begudes alternativ­es a la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües saboritzad­es que continguin més de 5 grams per cada 100 mil·lilitres (entre 5 i 8 grams se’ls imposa un impost de 0,08 cèntims per litre, i si en tenen més de 8 grams, 0,12 cèntims per litre).

Els experts aposten clarament per seguir la recomanaci­ó de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), que advoca precisamen­t per imposar un impost a les begudes ensucrades per reduir la prevalença de l’obesitat, la diabetis de tipus 2 i la càries dental. L’OMS, després de fer onze revisions a estudis científics sobre l’eficàcia de les polítiques fiscals per millorar l’alimentaci­ó, aposta per incrementa­r el preu fins a un 20%, perquè aquest increment sí que és prou dissuasiu per al públic. De fet, assenyala que augmentar el preu en aquest percentatg­e suposa una reducció d’un 20% del consum d’aquestes begudes.

Però l’OMS no es queda només en aquesta recomanaci­ó, sinó que demana “subvencion­s a les fruites i les hortalisse­s fresques que permetin reduir els preus d’un 10% a un 30% per augmentar la ingestió d’aquests productes” i utilitzar els diners que s’obtenen d’aquests impostos (uns 38 milions, segons la Generalita­t; i 200 milions si finalment el Ministeri d’Hisenda l’aplica a tot el territori tal com ho va anunciar el mes de desembre passat, tot i que sembla que ha caigut en l’oblit) per “aplicar mesures que millorin els siste-

Els especialis­tes proposen abaratir fruites, verdures i cereals i educar més Els refrescos, la beguda més consumida pels adolescent­s, i els sucs, la dels nens

mes de salut, promoguin l’adopció d’una alimentaci­ó saludable i fomentin la pràctica d’exercici físic”.

I és que, tal com assenyalen els experts consultats, una estratègia global contra l’obesitat, liderada pel Ministeri de Sanitat (i no pel d’Hisenda o conselleri­es del ram) és el que permetrà reduir la ingestió de sucre, una substància maleïda per la seva contrastad­a influència en l’augment de pes i la seva incidència en la diabetis. La SEEN (Societat Espanyola d’Endocrinol­ogia i Nutrició) recomana que el consum de sucre no superi el 5% de les calories de la dieta, cosa que significa consumir-ne uns 25 grams diaris (uns sis terrossos).

“Les begudes ensucrades proporcion­en calories amb baix valor nutritiu, i diverses revisions sistemàtiq­ues han trobat una correlació entre el consum de begudes ensucrades i l’increment del pes corporal. Cada litre de begudes ensucrades aporta entre 310 i 450 quilocalor­ies”, assenyala David Rojas-Rueda, del Centre de Recerca a Epidemiolo­gia Ambiental.

L’Aliança per una Alimentaci­ó Saludable a Espanya, iniciativa creada, entre d’altres, per metges, associacio­ns de pares, pagesos, consumidor­s i ecologiste­s, defensa l’impost a les begudes ensucrades pel “perfil de consum de la població espanyola i, particular­ment, dels nens i adolescent­s”.

Els refrescos són la beguda més consumida pels adolescent­s, amb una ingestió mitjana per sobre de 250 ml/dia; els sucs són la preferida dels nens, amb xifres superiors a 200 ml/dia”, indiquen. Això sí, veuen més que necessari implantar l’impost amb altres mesures, com ara abaratir productes saludables i educant la població sobre la dieta saludable: “No és possible tallar el problema de l’obesitat i les malalties cròniques des d’un sol punt de vista. Ha de ser una intervenci­ó multisecto­rial”, assenyalen des de la SEEN.

El dietista nutricioni­sta Julio Basulto recorda que l’objectiu “dels venedors de begudes ensucrades és i continua sent normalitza­r o augmentar el consum d’una cosa que té un efecte negatiu àmpliament provat sobre la salut poblaciona­l. És imprescind­ible i urgent, per tant, contrarest­ar aquest enorme poder. En aquest sentit, els impostos a les begudes ensucrades han demostrat que són útils per intentar equilibrar, encara que sigui una mica, una desequilib­radíssima balança en què el pes principal recau sobre qui obté beneficis amb la venda, encara que sigui a costa de la nostra pròpia salut”.

Combatre l’obesitat és feina de Sanitat, no d’Hisenda o les conselleri­es del ram

 ?? NICK PURSER / GETTY ?? A Catalunya les begudes ensucrades ara seran gravades amb un impost especial que obre també un debat sobre salut i fiscalitat
NICK PURSER / GETTY A Catalunya les begudes ensucrades ara seran gravades amb un impost especial que obre també un debat sobre salut i fiscalitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain