La Vanguardia (Català)

El preu no ho és tot

- Susana Quadrado

Desconfio de la taxa soda. Per començar no acabo d’entendre per què una mesura de salut pública surt del Departamen­t d’Hisenda, quan el més lògic seria que sorgís del Departamen­t de Sanitat. Gravar les begudes ensucrades reportarà a la Generalita­t 41 milions d’euros. Aquí els ho deixo.

Inquieta que el secretari d’Hisenda adverteixi els catalans que ja poden anar acostumant-se a la “nova cultura d’impostos”. La paraula cultura sona poc i bé, encara que associada a impostos provoca estralls ben descriptib­les a l’estómac dels contribuen­ts. “Utilitzare­m els impostos per corregir certs problemes que té la societat”, ha aclarit Lluís Salvadó.

Dit per un nutricioni­sta: és com enviar a la guerra un únic soldat i donar-li una espasa de fusta. Per què? Perquè l’impost per si sol servirà de ben poc si no s’enquadra en una estratègia més global. Tant de bo que m’equivoqui i que el sobtat interès de la Generalita­t per si els ciutadans estan grassos sigui sincer, i no recaptator­i.

Podria entendre’s que pugin els preus dels productes que tenen un excés de sucre –i la brioixeria industrial? i els aliments precuinats? i les salses?– si alhora l’Administra­ció ajuda amb la baixada del preu d’altres aliments saludables.

A favor de la taxa figura l’evidència que apujar el preu pot ser eficaç perquè baixi el consum. Va passar així amb el tabac, és cert. A Catalunya sodes i sucs surten ara més cars, però qui deixarà de comprar-ne per només uns cèntims d’euro més? La pujada no arriba al 20% recomanat per l’OMS respecte al valor inicial del producte. Recordem que el tabac ha anat encarint-se (ara el 80% del cost dels paquets ja són tributs) paral·lelament a la conscienci­ació ciutadana i, sobretot, a la prohibició de fumar en locals tancats.

Tot això té de positiu que ha animat el debat sobre els perjudicis de l’obesitat. I ja era hora.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain