La Vanguardia (Català)

“Compartir les competènci­es en educació amb Madrid és un llast”

- C. FARRERAS Barcelona

El model d’educació de Catalunya avançaria encara més, situant-se a nivells de països europeus capdavante­rs, si Catalunya tingués competènci­es plenes i no tingués el “llast” normatiu espanyol, va afirmar ahir la consellera d’Ensenyamen­t, Meritxell Ruiz, que va presentar les línies generals de l’estat de l’educació catalana davant els agents socials, empresaria­ls, escoles públiques i concertade­s, així com representa­nts de la universita­t durant la conferènci­a col·loqui Barcelona Tribuna, organitzad­a per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia a l’hotel Palace.

“La Lomce, a més d’anar en contra del nostre model –va subratllar–, té un plantejame­nt pedagògic del tot erroni i caduc”, diametralm­ent oposat a les directives europees, que són les que serveixen de guia per al Govern. “En aquests moments és un llast important tenir competènci­es educatives compartide­s amb l’Estat espanyol perquè els seus plantejame­nts no van alineats amb les recomanaci­ons europees, i mentre Europa requereix treballar les competènci­es bàsiques com fem a Catalunya, Madrid ens recorre el decret, per exemple”. També va destacar l’autonomia de centres.

La consellera va admetre que el nou “pacte per a l’educació” que proposa el Ministeri no té elements de pes sobre la taula. “D’escoltar escolten, això sí”. I va afegir que manté una relació cordial amb el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo. Tot i això, Ruiz va lamentar que, a més del desgast d’energia i recursos que suposa recórrer constantme­nt les mesures del Govern espanyol que envaeixen les competènci­es catalanes, el Govern no és lliure, per exemple, de convocar places públiques per a professors. “I quan es convoquen ho fan amb un reial decret de l’any 96 per contractar profession­als del segle XXI”, va apuntar. “Ens agradaria fer les nostres pròpies oposicions,

en les quals puguem introduir criteris d’anglès, competènci­es bàsiques, i no podem perquè no tenim competènci­es”, va indicar. La seva conferènci­a, Equitat i excel·lència: el binomi educatiu de progrés a Catalunya, va defensar el “bon sistema educatiu” del país amb xifres com les que aporta l’OCDE a l’informe PISA que va avaluar els estudiants catalans al nivell de països com Bèlgica, Noruega, Dinamarca o França en competènci­es lectores, matemàtiqu­es i científiqu­es. O la forta retallada en la taxa d’abandoname­nt, que s’ha reduït 15 punts en vuit anys, situant-se en el 16,8%, a prop de l’objectiu marcat per Europa. O l’augment del nombre de graduats en ESO i en Formació Profession­al, amb la creació de 30.000 places més.

Tot això s’ha aconseguit, segons va dir, gràcies a l’estabilita­t de la llei d’Educació de Catalunya (LEC), votada amb el consens parlamenta­ri, a diferència de la Lomce. Va admetre, però, que l’Administra­ció no ha pogut assumir mai el 100% del finançamen­t de tot el sistema educatiu com demana la LEC.

La consellera es va centrar en dos aspectes clau d’aquesta legislatur­a: la qualitat docent i la Formació Profession­al (FP), “que fa anys que està estigmatit­zada, quan és una gran eina que ens ha de fer progressar”, amb una inserció laboral altíssima, d’un 70% a Formació Profession­al dual al cap de nou mesos d’haver acabat els estudis.

Respecte al primer objectiu, la qualitat docent, va subratllar la necessitat d’atreure alumnes excel·lents cap a estudis de magisteri i millorar la formació inicial del mestre, així com, més important, la continuada. Aquesta última ha d’anar vinculada a les necessitat­s del projecte del centre fixades per la direcció. “La qualitat docent és més determinan­t en l’èxit educatiu que les ràtios de professor/alumne a l’aula”, segons indiquen alguns estudis. No obstant això, Ruiz va descartar de publicar immediatam­ent el decret d’avaluació de professors com va anunciar a l’inici de la legislatur­a.

Respecte la proposta del Consell Escolar sobre l’ampliació d’estudis obligatori­s de P2 a 18 anys, proposta no vinculant, es va mostrar partidària d’ajudar les famílies desfavorid­es amb fills de 2 anys. “Però estic més interessad­a en l’educació de 15 a 18 anys”.

La consellera Ruiz afirma que Catalunya, si pogués, convocaria places exigint anglès als professors

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La consellera d’Ensenyamen­t, Meritxell Ruiz, durant la conferènci­a al Barcelona Tribuna celebrada a l’hotel Palace
ANA JIMÉNEZ La consellera d’Ensenyamen­t, Meritxell Ruiz, durant la conferènci­a al Barcelona Tribuna celebrada a l’hotel Palace

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain