La Vanguardia (Català)

Assassinat­s a punyalades una dona i el seu fill de 12 anys a Alcobendas

L’autor del doble crim fuig i tot apunta a un nou cas de violència masclista

- Agències / Redacció MADRID

La Policia Nacional buscava ahir a la nit un home que se sospita que és l’autor de la brutal mort d’una dona de 44 anys i del seu fill, de 12 anys, en un pis d’Alcobendas (Madrid). Tot apunta a un nou cas de violència masclista. El protagonis­ta del doble crim seria la parella sentimenta­l de la dona assassinad­a. I a més hauria confessat l’autoria dels fets a un familiar abans de desaparèix­er sense deixar rastre.

L’alarma va saltar a un quart tocat d’onze del matí. Un home va trucar al 112 per informar que hi havia dues persones mortes en un pis del número 12 de l’avinguda Dos de Mayo d’Alcobendas. I va afegir que sabia qui podia ser el culpable de les dues morts: un familiar que li havia trucat per telèfon per informarlo del que havia fet.

Quan van arribar els primers equips sanitaris a la casa ja no van poder fer res per salvar la dona i el seu fill, de 12 anys. Havien estat apunyalats. I a més l’assassí, van indicar fonts properes al cas, s’havia acarnissat amb les seves víctimes: presentave­n nombroses ferides per tot el cos provocades amb una arma blanca.

Les indagacion­s es van centrar, des del primer moment, en la localitzac­ió de la persona a qui es va referir l’home que va fer la trucada a emergèncie­s. Està plenament identifica­t, va afirmar ahir la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa. També va revelar que aquesta persona té “antecedent­s penals greus”, tot i que va dir que no li constava que hi hagués denúncies per episodis anteriors de maltractam­ents. Dancausa va afegir que la policia està buscant l’home. “Espero que el detinguin com més aviat millor”, va dir. La delegada del Govern a Madrid va llançar, a més, un desig: “Entre tots hem de lluitar contra aquesta plaga”.

Si es confirmen les sospites inicials, la dona assassinad­a ahir a Alcobendas seria la víctima numero vint-i-dos a Espanya per la violència masclista des del dia u de gener, la quarta a la Comunitat de Madrid. I, en el cas del menor, seria el quart assassinat per un maltractad­or en aquest 2017. La policia mantenia muntat ahir a la nit un vast dispositiu per Alcobendas i ciutats dels voltants per mirar de localitzar el principal sospitós del doble crim.

Tots els indicis apunten que els assassinat­s s’haurien perpetrat en les hores anteriors a l’hora de la troballa dels cadàvers, indici que fa suposar que l’autor d’aquestes morts va trucar de seguida al familiar per informarlo dels fets. Aquesta confessió xoca amb el fet que després desaparegu­és per no ser arrestat. Molts d’aquests casos acaben amb el suïcidi de l’homicida.

L’Ajuntament de Alcobendas va condemnar els fets així que es van fer públics. Es dona la circumstàn­cia que aquest Consistori –que ha suspès el repartimen­t de la revista de Sant Isidre que tenia previst per a avui– està treballant en aquests moments en el desenvolup­ament d’un pacte social contra la violència masclista. Es tracta d’una iniciativa amb què es vol aconseguir la màxima implicació de la ciutadania en la detecció a temps d’aquests casos.

La plaga a què es va referir en les seves declaracio­ns la delegada del Govern a Madrid quan va fer referència a aquests fets sembla cada dia més difícil d’erradicar. I és que l’any 2017 no

En només quatre mesos del 2017 han mort la meitat de dones que en tot l’any passat

podia arrencar pitjor: en només dos mesos van ser assassinad­es setze persones a mans dels seus exmarits o companys. Ara, a començamen­ts de maig, ja en sumen vint-i-dues, un degoteig de víctimes que no només no cessa, si no que s’incrementa respecte a estadístiq­ues d’anys anteriors. De poc sembla que serveixen, si es fa cas de les xifres d’aquestes estadístiq­ues, els esforços fets per ajuntament­s, administra­cions i organitzac­ions per conscienci­ar la població sobre la cara factura que s’està cobrant aquest comportame­nt masclista.

Si el recompte de víctimes es fa per dècades, el resultat encara és més preocupant. Des del 2006 fins al 2016, un total de 670 dones van morir en casos de violència masclista. L’any més negre, segons aquesta estadístic­a, va ser el 2008, amb 76 víctimes, mentre que el 2016 va ser el que menys morts va registrar: 44. De manera que en només quatre mesos del 2017 ja han mort la meitat de dones que en tot l’any passat.

Els cossos es van trobar després que el suposat homicida confessés a un parent l’agressió

 ?? PACO CAMPOS / EFE ?? Trasllat a la funerària dels cadàvers de la dona i el seu fill
PACO CAMPOS / EFE Trasllat a la funerària dels cadàvers de la dona i el seu fill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain