La Vanguardia (Català)

El bisbe de Solsona vol prohibir els actes laics a les esglésies

- SOLSONA Agències

El bisbe de Solsona (Solsonès), Xavier Novell, vol prohibir els actes “extralitúr­gics” a les esglésies de la diòcesi. Per aquest motiu, Novell ha redactat una proposta que ha fet arribar als rectors de les parròquies amb una sèrie de criteris “per ajudar aquells que vulguin restringir els actes extralitúr­gics inadequats”.

En aquest sentit, el bisbe de Solsona lamenta que “si al principi es feien concerts de música religiosa, progressiv­ament es van incorporar composicio­ns profanes i, més puntualmen­t, representa­cions, festes, xerrades i fins i tot actes sectaris”. “Un servidor s’ha fet un tip de veure el que no toca en moltes de les nostres esglésies”, sentencia Novell al document.

Sota el títol de Criteris per a l’ús de les esglésies i les capelles per a actes extralitúr­gics, el religiós explica als rectors com cal decidir quins actes laics poden autoritzar a les seves respective­s parròquies. El document, que es va penjar al web del bisbat de Solsona el dia 30 d’abril amb motiu del tercer diumenge de Pasqua –i que encara es pot consultar–, fixa un total de quatre supòsits en els quals els rectors sí que podrien autoritzar actes a les esglésies.

El primer punt estableix que “poden tenir lloc a les esglésies concerts i altres actes culturals sempre que el contingut i la finalitat de l’acte sigui la pregària, l’evangelitz­ació, la caritat i el diàleg de la fe i la cultura”. També demana que “quan els actes no siguin organitzat­s i promoguts per la mateixa parròquia hauran de ser expressame­nt autoritzat­s pel rector”.

El segon criteri prohibeix l’ús de les esglésies i capelles “per a actes religiosos no cristians”, i el tercer punt estableix que “no es permetran actes interrelig­iosos en esglésies i capelles”.

Finalment, al quart i últim punt el bisbe demana que a les esglésies que siguin propietat d’entitats civils o estiguin cedides, on hi ha culte “més o menys habitual”, es prohibeixi­n totes aquelles activitats que van en contra de “la santedat del lloc”.

Novell considera que un dels motius que va contribuir a l’obertura dels temples als actes “extralitúr­gics” va ser “l’absència, en molts pobles, d’un local adequat per a aquests actes”, però assegura que “avui hi ha teatres i locals socials”. De fet, el bisbe cita el Codi de Dret Canònic per assegurar que regula l’ús de les parròquies i estableix que “en un lloc sagrat, només fa falta admetre allò que serveixi per a l’exercici i el foment del culte, la pietat i la religió, i és necessari prohibir allò que no està d’acord amb la santedat del lloc”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain