La Vanguardia (Català)

En Goiat mata un poltre prop d’un poble de la Val d’Aran

- J. RICOU Lleida

El protagonis­ta del primer atac a bestiar d’un ós aquesta primavera al Pirineu ja està identifica­t. Es tracta d’en Goiat, l’exemplar alliberat la primavera de l’any passat al Pallars Sobirà amb la missió de posar fi al monopoli sexual d’en Pyros.

L’atac va tenir lloc ahir a la mitjanit a Vilamòs (Val d’Aran) i la identifica­ció del culpable ha estat, en aquest cas, molt senzilla. En Goiat porta enganxat al seu collar un dispositiu GPS que permet saber on és en tot moment. I, segons aquestes dades, va informar ahir el Conselh Generau d’Aran, el jove ós nascut a Eslovènia va estar dilluns a la nit al punt exacte on ahir al matí es van localitzar les restes d’un poltre. Havia estat devorat. Aquesta confirmaci­ó en només qüestió d’hores ara hauria d’agilitar els tràmits de l’administra­ció per indemnitza­r l’amo de l’exemplar equí.

En Goiat ja va protagonit­zar l’estiu passat i a la tardor altres atacs a bestiar al Pirineu català. I també va demostrar poca por per la presència humana, quan es va passejar pel jardí d’una casa en una població del sud de França. Ara, amb l’atac a aquest poltre, aquest ós ha tornat a acostar-se molt a un nucli urbà, ja que l’animal devorat per en Goiat era a prop del poble de Vilamòs. I tanta gosadia (acostar-se tant a zones poblades) no sol agradar els equips encarregat­s del seguiment dels óssos.

L’única bona notícia d’aquest episodi protagonit­zat per en Goiat és que els tècnics del Conselh Generau d’Aran sospiten –pels indicis trobats al punt de l’atac– que en Goiat anava acompanyat per una femella.

Si és així el jove ós eslovè estaria fent la feina encomanada. Aparellar-se amb ósses per assegurar el naixement d’una nova estirp no emparentad­a amb en Pyros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain