La Vanguardia (Català)

Els treballado­rs de l’agència europea prefereixe­n Barcelona

Un sondeig intern situa Espanya com a destinació favorita per al trasllat dels funcionari­s

- RAMON SUÑÉ BEATRIZ NAVARRO

Si el futur trasllat de l’Agència Europea del Medicament (EMA) des de Londres a una ciutat del continent depengués de l’opinió dels funcionari­s que hi treballen, Barcelona tindria més números que cap altra candidata per ser esque collida. Ja ho va apuntar dissabte, després de la reunió dels líders europeus a Brussel·les, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, quan va afirmar: “Estic segur que si votessin les persones triarien Barcelona”. I ho confirma una enquesta interna a què ha tingut accés La Vanguardia, feta a 687 dels empleats de l’EMA (sobre una plantilla de 890 per- sones), en què el 78% dels funcionari­s afirmen que, en cas de mudança, probableme­nt o molt probableme­nt es desplaçari­en a viure i a treballar Espanya (la pregunta fa referència a països). Segons aquest sondeig, dut a terme fa dos mesos, només un 17% dels entrevista­ts considerar­ien molt poc o poc probable moure’s a aquest país.

En la llista de preferènci­es dels treballado­rs de l’EMA figuren a continuaci­ó Holanda, França, Itàlia, Àustria i Dinamarca, països que presenten candidatur­es de nivell per convertir-se en nova seu de l’agència europea. En canvi, els països de l’Est no són destinacio­ns que agradin als funcionari­s europeus.

Aquesta enquesta suggereix Barcelona podria complir un altre dels requisits bàsics que la Unió Europea vol tenir en compte a l’hora de decidir quina ciutat substituir­à Londres com a casa de l’EMA, en un procés les bases del qual es fixaran el juny que ve, amb la idea que el Consell Europeu prengui una decisió a la tardor, tot i que aquest calendari encara no és oficial. En mitjans europeus hi ha preocupaci­ó per la possibili- tat que el trasllat de l’agència suposi una “pèrdua de talent”, una possibilit­at que en el cas que Barcelona, segons els resultats d’aquesta enquesta interna, seria poc probable.

Per reforçar les opcions de Barcelona, una delegació encapçalad­a per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el conseller de Salut, Antoni Comín, i el segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, es va desplaçar ahir a Londres per explicar de primera mà la solvència de la candidatur­a. Barcelona és la primera de les aspirants a acollir l’EMA que envia una expedició a la capital britànica. Abans de tornar a Barcelona, els representa­nts institucio­nals, en

una compareixe­nça conjunta, van destacar l’excel·lent coordinaci­ó que hi ha hagut entre les tres administra­cions i es van mostrar confiats que la visita a Londres haurà servit per confirmar que la seva és la millor opció.

Mentre Montserrat, Comín i Collboni iniciaven campanya a Londres, el Consell Executiu de la Generalita­t acordava ahir mateix la creació del programa d’impuls de la candidatur­a de Barcelona a l’EMA. Aquest programa inclou l’obertura d’una oficina tècnica que s’ubicarà inicialmen­t a la seu del Departamen­t de Salut i que elaborarà un pla de treball. Una de les línies d’actuació se centrarà en la gestió de l’entorn institucio­nal en l’àmbit de la UE, del sector farmacèuti­c i de la investigac­ió per donar a conèixer Catalunya i Barcelona com a “entorn privilegia­t” per establir-hi l’EMA. L’altra línia de treball inclourà la configurac­ió de l’estratègia i la redacció del projecte de candidatur­a. Curiosamen­t, la nota que ahir va fer pública la Generalita­t per informar d’aquesta iniciativa diu que “Barcelona i Catalunya han volgut presentar candidatur­a per acollir l’EMA”. No diu res d’Espanya, malgrat que serà el Govern Rajoy el que haurà de defensar en última instància les opcions de la capital catalana.

L’efecte que el procés sobiranist­a a Catalunya pugui tenir en les possibilit­ats de Barcelona és una qüestió sobre la qual les tres administra­cions miren de passar de puntetes, però que resulta difícil d’obviar. Dissabte passat el president Rajoy va assenyalar que, “com diu el sentit comú, l’estabilita­t institucio­nal és un factor molt important i sempre operarà a favor”. “La inestabili­tat institucio­nal –va afegir– és difícil que ho faci a favor; operaria en un altre sentit diferent”.

Tot i que oficialmen­t la competició per emportar-se l’EMA acaba de començar, hi ha governs que fa mesos que treballen les seves candidatur­es. Dinamarca ha desenvolup­at la campanya d’informació pública més potent fins ara. La campanya a favor de Copenhague­n destaca els seus punts forts de caràcter tècnic (una potent indústria farmacèuti­ca, alt nivell del regulador nacional, bones connexions internacio­nals) i posa l’èmfasi en la qualitat de vida que ofereix la ciutat als seus residents d’origen estranger. Per reforçar el missatge, ningú millor que la princesa Maria Elisabet, d’origen australià, destacant les bondats del seu país d’acollida.

La capital danesa figura entre les candidatur­es favorites juntament amb Estocolm i Viena, tot i que hi ha més ofertes (Amsterdam, Dublín, Lilla, algunes de països de l’Est...). El procedimen­t de selecció que van llançar dissabte els líders europeus passa per definir uns criteris com més clars i transparen­ts millor, cosa que permetrà que la baralla sigui, de cara a la galeria, més civilitzad­a que abans. És evident que definint els criteris de selecció ja s’està apuntant cap a una candidatur­a o altra, encara que la decisió política es deixi per a després.

Altres ciutats, sobretot Copenhague­n, també posen en marxa la seva maquinària

 ??  ?? Coordinaci­ó. Jaume Collboni, Dolors Montserrat i Antoni Comín ahir a la seu de l’Agència Europea del Medicament a Londres
Coordinaci­ó. Jaume Collboni, Dolors Montserrat i Antoni Comín ahir a la seu de l’Agència Europea del Medicament a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain