La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament bloqueja un hotel avalat pels seus tècnics

El departamen­t de llicències va proposar fa tres mesos la concessió del permís d’obres a l’establimen­t de les Drassanes

- SILVIA ANGULO

L’hotel Praktik de les Drassanes té llum verda de la direcció de Serveis de Llicències de l’àrea d’Ecologia i Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. La decisió es va prendre el 2 de febrer passat, quan els tècnics municipals van redactar un informe favorable a la concessió de la llicència d’obres per construir dos hotels entre els carrers Cid i Perecamps. Tot i això, tres mesos després, els promotors encara no tenen l’autoritzac­ió que els permetria iniciar la construcci­ó dels dos establimen­ts hotelers. Davant aquesta situació, han fet arribar un nou escrit a la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en què la insten a la concessió de la llicència entenent que no hi ha cap raó per demorar-la més.

Els promotors recorden que el retard injustific­at en l’adopció d’un acte reglat “constituei­x un delicte de prevaricac­ió”. Sobretot perquè la petició dels permisos es va fer el 5 de juny del 2015. Aquesta setmana es compliran 23 mesos de la sol·licitud. Llavors el govern de BComú acabava de guanyar les eleccions i encara no havia decretat la moratòria hotelera que va donar peu al pla especial d’allotjamen­ts turístics (Peaut) que restringei­x les noves obertures. Gairebé dos anys després, fonts municipals consultade­s ahir van explicar que “la llicència es troba en fase de tramitació”, sense aportar més dades de quan es lliurarà el document, si és que al final els permisos es fan efectius.

L’expedient dels serveis tècnics reconeix que una vegada analitzats els nombrosos informes s’ha comprovat que “són conformes a les ordenances i a altres determinac­ions establerte­s en l’ordenació urbanístic­a vigent”. Així mateix, entre altres qüestions, assenyala que la direcció de serveis jurídics va concloure el novembre passat que el planejamen­t urbanístic no preveu cap reserva d’habitatge protegit, tal com reclamen les entitats veïnals i com han plantejat els responsabl­es municipals en algunes reunions mantingude­s.

El projecte també ha rebut el vistiplau de l’Agència d’Energia de Barcelona, del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t, de l’empresa municipal Bagursa, de la comissió d’Arquitectu­ra, de la direcció general d’Infraestru­ctures de Mobilitat... i, el més important, té el certificat d’aprofitame­nt urbanístic amb què va esquivar la moratòria hotelera i complia el pla d’usos de Ciutat Vella del 2013.

Els promotors ja van interposar el mes de novembre passat una reclamació patrimonia­l a l’Ajuntament consideran­t “una dilació injustific­ada en la tramitació del permís”. Segons els últims càlculs, la demanda per danys emergents i lucre cessant ja ascendiria 7,2 milions d’euros, quantitat que puja 450.000 euros per cada mes de retard en la concessió dels permisos.

A més de l’advertènci­a de “prevaricac­ió” a la tinenta d’alcalde, els promotors han presentat un recurs contenciós administra­tiu per evitar la suspensió cautelar de llicències en l’àmbit de les Drassanes. El mes d’octubre passat l’equip de govern va intentar que la Generalita­t declarés l’àmbit de la porta de Santa Madrona i el baluard bé cultural d’interès nacional (BCIN). Es tracta d’una maniobra amb què l’Ajuntament buscava frenar la concessió de les llicències. Dies després, el conseller de Cultura, Santi Vila, va desestimar aquesta iniciativa. Tot i això, l’Ajuntament hi ha recorregut en contra davant el jutge i reclama una suspensió cautelar de llicències, en espera de si es decideix protegir l’àmbit.

Tot esperant el que decideixi l’equip de govern, els promotors han calculat el cost que l’expropiaci­ó podria costar a les arques municipals: entre 50 i 80 milions d’euros.

El Consistori diu que el document es continua “tramitant” i el promotor denuncia una possible prevaricac­ió

 ?? ANA JIMÉNEZ /ARXIU ?? Als dos solars es projecten dos hotels amb unes 200 habitacion­s
ANA JIMÉNEZ /ARXIU Als dos solars es projecten dos hotels amb unes 200 habitacion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain