La Vanguardia (Català)

El Síndic investiga l’aturada de les Glòries

Ribó vol analitzar les repercussi­ons que pot tenir la rescissió del contracte per a les obres del tramvia, els equipament­s i els pisos

-

Les conseqüènc­ies de l’aturada de les obres de les Glòries encara són incertes. Malgrat que l’equip de govern afirma que els treballs van més enllà de la construcci­ó dels túnels i que la urbanitzac­ió en superfície del parc Canòpia, els equipament­s i els habitatges públics es pot posar en marxa, la realitat sembla ben diferent mentre els passos viaris no estiguin prou avançats. Amb la intenció de determinar com la paralitzac­ió de les obres pot afectar la ciutat i els barcelonin­s, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va anunciar ahir l’obertura d’una investigac­ió d’ofici per saber quines mesures s’han previst per minimitzar els efectes d’aquesta aturada.

De moment, el Síndic considera que la rescissió del contracte d’obres dels túnels, acordada per l’empresa Barcelona Infraestru­ctures Municipals (Bimsa) la setmana passada, comportarà més retards. La nova demora s’acumularà als 18 mesos que es van anunciar el mes de setembre passat a causa de les estructure­s que es van trobar al subsòl i van complicar la construcci­ó dels passos viaris. Aquest fet va donar peu a l’auditoria tècnica, que a més a més, va demostrar un sobrecost d’un 19,6% a les obres, malgrat que les empreses reconeixen una desviació pressupost­ària que s’enfila fins a un 60%.

A part d’aquests retards en el calendari d’execució dels treballs i en la urbanitzac­ió de la superfície, el Síndic ha sol·licitat informació a l’Ajuntament per saber quines mesures s’han previst per minimitzar l’aturada a les Glòries. Considera que els retards que provoca la rescissió del contracte també poden afectar la resta de les obres previstes, ja siguin programade­s o adjudicade­s. En concret, fa referència a la construcci­ó d’habitatges socials, als nombrosos equipament­s que s’han de construir a la plaça i a la futura connexió del Trambaix i el Trambesòs, que s’han d’unir a les Glòries.

El Síndic de Greuges també ha requerit a l’equip de govern saber les raons que han portat el Consistori a la rescissió del contracte amb les empreses. Aquesta decisió va provocar un agre debat al ple municipal de divendres passat i va donar lloc a un dur enfrontame­nt entre l’exalcalde Xavier Trias, el cap de files del grup demòcrata, responsabl­e de la licitació i l’adjudicaci­ó del projecte, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

En un comunicat Ribó va assegurar que la intenció és saber quin percentatg­e d’obra s’ha fet fins ara i quines obres encara falten per desenvolup­ar per acabar la construcci­ó dels túnels. També ha sol·licitat la previsió del nou calendari i si s’hi inclouran tots els treballs pendents per acabar el procés d’urbanitzac­ió.

La setmana passada, tant Janet Sanz, com el director de Bimsa, Ángel Sánchez, van assegurar que les obres es podrien acabar a mitjans del 2020 i que preveien tornar-les a licitar a l’estiu per adjudicar-les el gener de l’any que ve. Immediatam­ent després, el mateix mes, es podrien reprendre les obres, segons van assegurar els responsabl­es municipals. Tot això si les negociacio­ns amb l’UTE (unió temporal d’empreses) arriben a bon port i, finalment, hi ha una liquidació amistosa. De moment, les constructo­res han retirat part de la maquinària de la plaça.

Preocupa el retard que acumulen la construcci­ó dels túnels i la urbanitzac­ió de la plaça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain