La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9717

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Entrades per a felins a les portes de cancell. Vomiten.

2 És quan bec que perdo el cap. La infusió de les cinc. Porters de palau. El primer de tots. 3 Dades situades al centre de l’espectre. Crida, sobretot si ho fa al desert. 4 L’hereu defuig els extremisme­s. Babau que fa el pas de l’oca enfilat dalt d’un tanc. Taverna. 5 Aquesta tendeix a l’alegria. Puny d’espasa. Làmina prima. 6 As. Trigaran molt a esgotar-se. Arrels, també. 7 Ho són els que provoquen la hilaritat general. Manca d’humitat. 8 Faré que el cel retrunyi. Ermites gens llegendàri­es. De tan alt no hi surt tot. 9 La part del darrere d’una casa en basc, etxea. Amanerar de manera típica i tòpica. Res no és. 10 L’origen de totes les disputes per riquesa. Combinat de rom que prenien els pirates. Anirà pel món, d’ací d’allà, tal vegada en bicicleta.

11 Tan vanitosa que gairebé provoca una sentència de mort. Eludíem definir-nos sobre el peronisme.

12 Ressons literaturi­tzants. Radiada. Al capdamunt de tots els edificis.

13 Rínxols. I de tintura. Pit mig tapat. 14 Especialis­ta en l’estudi racional i crític de la societat humana. Garrepes radicals.

VERTICALS 1 Deixar anar petits crits de plaer. Conductors profession­als.

2 Recobreix per galvanoplà­stia les planxes de coure amb una capa finíssima d’acer. Repetició. 3 Temps mort en el joc del bàsquet. Cosa que es pot dir. Rústec, mancat de poliment. 4 Principi etimològic. El prefix que s’aplica sobre un mateix. Llagut petit, de vint pams. 5 Obligació moral a complir la pena que correspon a una falta, fins i tot després d’obtenir-ne el perdó. Respiració dificultos­a que precedeix la mort. Els ulls. 6 Est. Arribada al món. Comença a quedar afònic. Mitja eslora. 7 Transpiren. Escassegem. Est.

8 Aïllarem. Clisso. 9 A l’entrada de Txecoslovà­quia. Relatiu al gos. Faig la feina de sant Martí. 10 Brodat en relleu. Significad­a. 11 El centre de la perla. Porgada amb l’erer. S’acosta, en un cert sentit. 12 Que es poden fer servir a l’americana. El producte de l’horta més reivindica­t pels festers de mena. As. 13 Est. Mesura de capacitat gironina per a líquids, dividida en setze porrons. Repetir.

14 Ho lligaràs, probableme­nt en pilota picada. Gestions.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain