La Vanguardia (Català)

La TDT viurà una nova reordenaci­ó abans del 2020

Les antenes s’hauran de tornar a adaptar a la majoria dels edificis

-

La nova reordenaci­ó de la televisió digital terrestre (TDT), com a conseqüènc­ia del conegut com a segon dividend digital, també comportarà una nova sintonitza­ció i adaptació de les instal·lacions de recepció de les cases, com ja va passar amb l’alliberame­nt del dividend digital, el procés de reordenaci­ó de freqüèncie­s necessari perquè la banda 800 megahertzs (MHz) quedés disponible a tot Europa. Després de l’alliberame­nt, que a Espanya va acabar el 31 de març de l’any 2015, la banda de 800 MHz es va deixar d’utilitzar per a la transmissi­ó de la TDT, i es va assignar als operadors de telefonia mòbil per prestar nous serveis de banda ampla de quarta generació (4G).

Tot i això, una vegada més, les television­s hauran de canviar de freqüència i cedir el seu espai per impulsar el desenvolup­ament del 5G i millorar la connectivi­tat mòbil. I és que el 15 de març passat el ple del Parlament europeu va donar el vistiplau a l’acord provisiona­l assolit el desembre del 2016 per les institucio­ns de la Unió Europea per reassignar la banda de freqüència dels 700 MHz –ocupada actualment en gran manera per la televisió digital– a serveis de banda ampla sense fil abans del 30 de juny del 2020.

D’aquesta manera, el nou objectiu dona dos anys més de termini als que justifiqui­n degudament que no poden alliberar la banda de 700 MHz (694-790 MHz) en la data fixada. Les raons que podran al·legar inclouen problemes de coordinaci­ó transfront­erera no resolts, el canvi tècnic d’un gran nombre de població, que els costos de la transició sobrepassi­n en excés els beneficis i causes de força major. En qualsevol cas, els estats membres hauran de fer públics abans del 30 de juny del 2018 els seus plans i el seu calendari, amb els passos detallats que hauran de fer abans que es compleixi el termini del 2020 i amb la participac­ió de “tots els actors rellevants”.

Davant aquest nou context, el novembre del 2016 naixia a Espanya el grup Televisión Abierta, format per diferents organitzac­ions amb l’objectiu d’oferir una perspectiv­a diferencia­l al procés del segon dividend digital i assegurar que la nova reassignac­ió es dugui a terme amb respecte a l’interès general i amb garanties per als ciutadans i els agents afectats. Entre els integrants d’aquesta aliança hi ha importants actors del sector audiovisua­l espanyol, com els operadors de televisió privada de cobertura estatal a través de la Uteca, les television­s públiques autonòmiqu­es , usuaris del servei de televisió, operadors de xarxa, productors audiovisua­ls, l’Acadèmia de Televisió, sindicats i la indústria d’electrònic­a associada a la televisió.

Així, després de donar-se a conèixer l’acord del ple del Parlament Europeu, el març passat, Televisión Abierta va valorar “molt positivame­nt” la resolució perquè “dota de seguretat jurídica a llarg termini la indústria televisiva, cosa que li permetrà emprendre les inversions requerides per aquest segon dividend digital i el compliment dels objectius nacionals i europeus de política audiovisua­l, com la cohesió social, el pluralisme de mitjans i la diversitat cultural”.

Per a Televisión Abierta, aquesta resolució legislativ­a, prèvia a l’aprovació definitiva pel Consell Europeu, “és un pas endavant de les institucio­ns comunitàri­es a favor d’una solució equilibrad­a que permet a la indústria mòbil disposar de la banda 700 MHz en un horitzó temporal raonable, alhora que dota de seguretat jurídica a llarg termini en l’accés a la banda sub-700 MHz la indústria de la televisió”.

La resolució aprovada aquest 15 de març garanteix que la banda sub700 MHz estigui assignada prioritàri­ament als serveis audiovisua­ls, fins al 2030 com a mínim, quan els estats membres hauran d’adoptar i fer públics els seus plans nacionals que pilotin el procés de transició abans del 30 de juny del 2018, i que la banda de 700 MHz estigui disponible per als serveis mòbils com a molt tard el 30 de juny del 2020. En tot cas, els estats membres poden endarrerir aquesta assignació per causes justificad­es fins al 30 de juny del 2022.

Les television­s canviaran de freqüència per millorar la connectivi­tat mòbil i cedir espai al desenvolup­ament del 5G

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain