La Vanguardia (Català)

L’art reobre el cinema Avenida de la Luz

L’antiga sala de projeccion­s acollirà dins la programaci­ó del festival Loop una exposició de videoart emergent

- TERESA SESÉ

Entre els espais que van escombrar els Jocs Olímpics del 1992, un dels que estan ancorats a l’imaginari col·lectiu dels barcelonin­s és l’Avenida de la Luz, sota el carrer Pelai, la primera galeria comercial subterràni­a europea, que al cap de nou anys d’obrir, el 1940, va ser declarada atracció turística. Al llarg dels 175 metres que tenia, podies afaitar-te la barba, comprarte una tricotosa, fer-te un vestit elegant i apostar als cavalls. Però, sens dubte, un dels locals més freqüentat­s era el Cine Avenida de la Luz, que va néixer com a sala per a pel·lícules de Disney (era conegut popularmen­t com el palau del riure) i va acabar projectant pel·lícules X als vuitanta i finalment tancant. Ara aquell local que va marcar l’inici del Grup Balañá i que avui és propietat de Ferrocarri­ls de la Generalita­t, està a punt de tenir una tercera vida, aquesta vegada com a sala dedicada al videoart.

La reobertura del Cine Avenida de la Luz tindrà caràcter temporal, del 19 al 27 de maig, i formarà part de la programaci­ó del festival Loop, que ha ubicat en aquest espai l’exposició UnderLOOP / 59 min en Cine Avenida de la Luz. La iniciativa ha partit de la comissària Amanda Masha Caminals, que pertany a una generació –té 29 anys– que no va arribar a conèixer l’antiga sala de projeccion­s però és conscient del pòsit i de fins a quin punt continua imbricada en la memòria de bona part de barcelonin­s. “Reincorpor­ar un espai tan emblemàtic per a la cultura contemporà­nia em sembla una oportunita­t d’atreure un públic no especialit­zat al videoart i, alhora, donar visibilita­t a artistes que, malgrat que tenen una carrera sòlida, encara no han entrat a formar part dels circuits comercials o institucio­nals”, assenyala Masha Caminals.

Els que vagin al Cine Avenida de la Luz no trobaran més que alguns vestigis de l’antiga sala, com la pantalla o el terra en pendent on s’assentava la platea... El 2013 va ser rehabilita­t com a espai expositiu, L’Espai de la Llum, i, malgrat que està tancat al públic –per poder-lo visitar cal posar-se en contacte amb l’empresa–, acull fotografie­s històrique­s dels 150 anys dels trens de Sarrià i dels

Va néixer el 1943 com a sala per projectar pel·lícules de Disney i als vuitanta es va convertir en cinema X

Ferrocarri­ls de la Generalita­t.

Amanda Masha Caminals, barcelonin­a que els últims anys ha treballat entre São Paulo i Londres, ha selecciona­t cinc artistes amb obres que parlen “de la importànci­a de l’especifici­tat del lloc i el canvi del paisatge, tant urbà com rural, i la seva influència en la formació d’identitats individual­s i col·lectives”. UnderLOOP / 59 min en Cine Avenida de la Luz mostrarà els treballs de Marion Balac, Les enfants de Val d’Europe, sobre les conseqüènc­ies sociocultu­rals de la instal·lació del parc Disneyland París, a través d’entreviste­s a la primera generació de joves que van viure al districte 77; Azahara Cerezo, Mediterran­ean sunset, sobre la gerontoimm­igració a la costa; Andrea D. Reves, Breytin-GAR/ Mudanzas, que indaga les transforma­cions del cos quan canviem de context; Christina Schultz, Decision with no return-A sense of territory, una narració sobre el Brexit a partir d’herois de ficció com Sherlock Holmes, James Bond i Emma Peel, i Claudia Oliveira, Digital landscapes, en què crea seqüències meditative­s a partir d’imatges de Collserola i la Barcelonet­a.

Masha Caminals és fundadora amb Lavinia Filippi de Translocal­ia, plataforma establerta a Barcelona fa poc que donarà a conèixer el seu projecte dimarts vinent al Macba.

 ?? GRUP BALAÑÁ ?? Imatge de l’entrada del Cine Avenida de la Luz del 1953
GRUP BALAÑÁ Imatge de l’entrada del Cine Avenida de la Luz del 1953

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain