La Vanguardia (Català)

Ainhoa Arteta, Paloma O’Shea i Elena Sancho, premis Ópera Actual

-

La revista Ópera Actual va concedir ahir els seus premis anuals en les seves tres diferents categories a tres dones d’origen basc: la soprano Ainhoa Arteta, per la seva trajectòri­a internacio­nal; la mecenes Paloma O’Shea, en qualitat de fundadora i presidenta d’una institució com l’Escuela de Música Reina Sofía de Madrid, i la jove soprano donostiarr­a Elena Sancho Pereg, reconeguda com la intèrpret espanyola més prometedor­a.

Totes tres van rebre els guardons en el transcurs d’un dinar al Cercle del Liceu, institució que, juntament amb el Centro Porsche Barcelona, fa una tasca de mecenatge dels premis que porten el nom d’aquesta revista, l’única al món que està editada en espanyol i dedicada en exclusiva a l’òpera.

“Encara recordo el dia que Alfredo Kraus em va dir: ‘Vull ensenyar i vull que sigui a la teva escola’. Tot seguit vaig anar a veure Ramon Areces, que ràpidament va posar la seva fundació a disposició del projecte”, va declarar Paloma O’Shea quan va rebre el premi de mans del fundador i director de la publicació, Fernando Sans Rivière. Així va començar la càtedra de cant a l’Escuela Reina Sofía. Teresa Berganza va ser la següent al capdavant de la càtedra Alfredo Kraus, i a ella la va succeir Tom Kraus. “Ara és Ryland Davies, “que està fent una tasca extraordin­ària”, va apuntar la mecenes abans d’acabar: “Els alumnes són els que donen sentit al que fem”.

Davant nombrosos comensals, entre els quals hi havia els principals programado­rs lírics del país, el crític d’òpera de La Vanguardia Roger Alier va rememorar els inicis sonats de la soprano Ainhoa Arteta, especialme­nt el dia que va cantar el paper de Musetta a La bohème, a Verona, davant 13.000 espectador­s, “que van rugir amb entusiasme”.

“Un premi a tota una carrera. Uf! Què puc dir?”, va dir, emocionada, la soprano de Tolosa establerta a Barcelona. “Em sento premiada per una cosa que em cura, l’escenari em serveix de cura. Els meus problemes personals els he curat així des que amb 6 anys em tancava en aquella habitació i cantava”. I tot seguit gairebé va fer saltar les llàgrimes a la concurrènc­ia quan va recordar com Victòria dels Àngels l’agafava de la mà ja a punt de morir i insistia a treure’s la màscara d’oxigen per cantar Sì, mi chiamano Mimì. “Esclar, això li donava vida. I jo ho he entès”, va dir. “Aquesta professió té molt de passió i poc de lucre”.

Finalment, Ópera Actual reconeix la gran promesa que és la soprano lírica lleugera Elena Sancho Pereg (Sant Sebastià, 1982), que es va poder escolar al Liceu a Werther. Ara cantarà La viuda alegre i inaugurarà la pròxima temporada amb

Un ballo in maschera.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Arteta ahir a l’entrada del Cercle
LLIBERT TEIXIDÓ Arteta ahir a l’entrada del Cercle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain