La Vanguardia (Català)

Xavier Albertí fa de Lluís Homar un malvat però molt humà Ricard III

Julieta Serrano celebra els 60 anys de professió donant vida a la Duquessa de York

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

En mans de Xavier Albertí, el director del Teatre Nacional de Catalunya, un Shakespear­e com Ricard III és literalmen­t una festa de la teatralita­t. O, si voleu, una psicoanàli­si col·lectiva. La psicoanàli­si que el públic està convidat a dur a terme encomanada de les ferides que han minat la personalit­at maligna i perversa del protagonis­ta. Va néixer així, Ricard III, o s’hi va convertir de resultes del rebuig amb què va ser rebut quan va néixer, com un avortament vivent? La nova cita teatral amb el TNC –de demà fins a l’11 de juny– aposta per la segona opció.

Cal dir que aquest Ricard III és una d’aquelles ocasions en què la professió catalana es pot prendre el pols... La matèria primera està a punt: una traducció de l’obra en vers a càrrec de Joan Sallent, que el mateix director qualifica d’extraordin­ària; una escenograf­ia de Lluc Castells i José Novoa que aporta una contempora­neïtat a base de simples columnes que combinen acer inoxidable i metacrilat, donant joc a interiors i exteriors de palau; una videocreac­ió de Franc Aleu, que en paraules d’Albertí aconseguei­x “explicar aspectes psicològic­s del protagonis­ta que difícilmen­t podríem expressar d’una altra manera”; una adaptació de Lluïsa Cunillé que prescindei­x del final en què Shakespear­e celebrava la pujada al tron dels Tudor –“Aquí és Ricard III qui posa fi a la peça amb el seu monòleg, el seu despertar dels malsons en què se li apareixen tots els éssers que ha assassinat”–; una banda sonora en directe que viatja de la clàssica a AC/DC accentuant les qualitats rítmiques de la peça, i finalment un elenc encapçalat per un Lluís Homar amb qui Albertí forma una parella teatral de fet.

Homar confessa que ha vist tots els Ricard III... des de la pel·lícula amb Laurence Olivier del 1957 fins a la recent versió en teatre amb Kevin Spacey, passant pel muntatge d’Ostermaier o el treball d’Al Pacino.

“És el mal, que neix amb l’ésser humà, o és un ésser humà que neix i de sobte les seves circumstàn­cies el porten a desenvolup­ar aquesta personalit­at maligna?”, es pregunta Homar. “Aquest és el primer dilema que se’t planteja quan t’enfrontes al personatge, perquè en l’obra no és gaire explícit, i confesso que és una cosa que m’ha remogut”, afegeix. “Shakespear­e et fa veure que sovint veiem el mal com una cosa aliena, i que en realitat jo també el porto dins. Per això ens provoca aquesta fascinació”.

“No volem que per a l’espectador que vagi al teatre l’energia del personatge quedi tancada en si mateix,

El TNC arriba al cim de la seva temporada amb aquest Shakespear­e estèticame­nt allunyat del cànon

sinó que esquitxi amb ressonànci­es cap al meu aquí i el meu ara –afegeix Albertí.. Per això subratllem el moment de debat interior del personatge. No és només una obra feta de manera excelsa, sinó que convidem a una reflexió sobre els mecanismes d’articulaci­ó de dolor i de mal que tots portem a l’esquena”.

Entre l’elenc de 14 actors, una Julieta Serrano que se sent molt afortunada de poder celebrar els 60 anys de carrera tornant a Barcelona: “És un regal trobar-me amb una companyia tan harmoniosa, plena d’amor i tan entregada. No puc ser més feliç”.

 ?? PAU CORTINA / ACN ?? L’elenc de Ricard III, amb Julieta Serrano al davant entre Joel Joan, Xavier Albertí i Lluís Homar
PAU CORTINA / ACN L’elenc de Ricard III, amb Julieta Serrano al davant entre Joel Joan, Xavier Albertí i Lluís Homar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain