La Vanguardia (Català)

Vint-i-un anys no són res

Buffon, que només ha encaixat dos gols, intentarà aturar el fulgurant Mbappé

- Barcelona

Futbolísti­cament el 20 de desembre del 1998 va passar a la història pel gol de cap de Xavi a Valladolid que va donar el triomf al Barça i que va permetre a Van Gaal continuar en el càrrec –l’equip era novè– i acabar aixecant la segona Lliga consecutiv­a. Aquell diumenge també hi va haver jornada a Itàlia, on el Parma va guanyar 3-5 a Empoli. Gianluigi Buffon n’era el porter. Aquell dia de futbol, naixia a Bondy, prop de París, Kylian Mbappé Lottin, ja convertit en el gran argument del Mònaco per disputar la final de la Champions League.

Amb 18 anys l’imberbe davanter serà aquesta nit a l’anada contra el Juventus el més jove sobre el terreny de joc del Lluís II. La seva precocitat ja no és notícia. Però és que també ho era l’estiu passat quan es va proclamar campió d’Europa sub-19 amb França, precisamen­t contra Itàlia. Ell era el més petit de les 26 promeses que van jugar la final al camp del Hoffenheim i, tot i això, ha estat el primer d’arribar a l’elit, on ha irromput de manera fulgurant i ara es presenta en la seva primera semifinal continenta­l.

Si algú pot entendre el que li està passant a Mbappé, no és ningú més que l’etern Gigi Buffon, el seu rival, el porter a qui ha de batre per arribar a la final. Els separen gairebé 21 anys –el porter italià ja n’ha fet 39–, però el capità del Juventus segur que recorda bé que ell també es va estrenar a la Serie A sent un adolescent el 1995. Dos anys més tard, l’octubre del 1997, Buffon debutava amb la selecció italiana. Llavors Yaiza Mbappé, exjugadora d’handbol a Bondy d’origen algerià, encara no estava embarassad­a del seu marit, Wilfried, camerunès i entrenador del planter de l’equip de futbol a la mateixa localitat.

Malgrat la diferència d’edat, Mbappé i Buffon es creuaran avui. “Va néixer el 98, oi? Jo ja havia estat al Mundial de França”, rememora Gigi, que va ser suplent de Pagliuca en la cita. “És motivador saber que m’enfrontaré amb el nou Messi, Cristiano o Neymar. Mbappé té un talent increïble i a més sembla un bon noi, segur que això l’ajuda en la seva trajectòri­a. Espero que tingui una carrera exitosa”, reflexiona­va el porter sobre un davanter que no passa desaperceb­ut.

Ha marcat 24 gols amb el Mònaco en 38 partits (24 com a titular). I això que aquesta temporada la va començar jugant amb el filial. El 15 d’octubre, mentre el Juventus de Buffon derrotava 2-1 l’Udinese amb dos gols de Dybala –la joia torinesa és cinc anys més gran que el diamant monegasc–, Mbappé feia un doblet al Le Pontet al campionat amateur als voltants d’Avinyó.

Des d’aleshores no ha parat de cremar etapes. En els quatre partits d’eliminatòr­ies de la Champions ha celebrat cinc gols, quatre dels quals al primer toc, tots amb la dreta. Ara li toca superar el mur que no va poder enderrocar el trident del Barcelona, que es va quedar a zero davant Buffon i els inseparabl­es Bonucci i Chiellini. De fet, el porter italià només ha encaixat dos gols en aquesta edició, de Tolisso (O. Lió) i Pareja (Sevilla).

Nascut a Carrara, d’on Miquel Àngel va treure el marbre per esculpir el David, el porter jugarà el seu partit 106 de la màxima competició continenta­l, títol que li falta (ha perdut dos finals) en un palmarès on ja hi ha un Mundial, nou lligues (una de la Serie B) i dues Europa League. “És un porter que ha fet història. Treballes cada dia per jugar contra jugadors com ell. Quan ho fas, vols donar el millor de tu per poder-lo guanyar”, elogia Mbappé. El seu repte és majúscul. En el format Champions, el Juventus només ha quedat fora de la final en una de les sis semifinals que ha jugat.

El diamant francès és cinc anys més jove que Dybala, la joia torinesa que va eliminar el Barça

 ?? SEBASTIEN NOGIER / EFE ?? Kylian Mbappé (18) no perd el somriure abans d’un partit clau
SEBASTIEN NOGIER / EFE Kylian Mbappé (18) no perd el somriure abans d’un partit clau
 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ?? Gianluigi Buffon (39) manté la concentrac­ió i l’ambició
MARCO BERTORELLO / AFP Gianluigi Buffon (39) manté la concentrac­ió i l’ambició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain