La Vanguardia (Català)

Els perills de la Lliga

- Albert Gimeno

La Lliga espanyola, per a molta gent la millor Lliga del món, la que concentra els cracs més seguits del planeta, traspua una extraordin­ària quantitat de quirats a les cames d’un selecte grup de futboliste­s, però en canvi exhibeix algunes formes de Tercera Divisió. L’últim estrambot l’ha protagonit­zat el propietari del Màlaga, com ja deveu saber, esclatant de ràbia i dient que l’escòria catalana no tastaria aquesta Lliga per al Barça. Són declaracio­ns fora de to se solen produir al llarg d’una temporada. Jugadors enfadats, comentaris a cop calent, periodiste­s amb la samarreta d’un equip vociferant en programes de ràdio i televisió, seguidors exaltats que atempten contra el bon gust i de vegades contra el codi penal amb determinat­s càntics i ingerèncie­s en la vida privada dels futboliste­s. Tot això forma part del calidoscop­i macabre de la millor Lliga del món. Però Al-Thani va anar més enllà. D’un president de club o d’un propietari d’equip a la Lliga de les estrelles s’espera que tingui un comportame­nt exemplar, amb trets de joc net i de saber estar. Res d’això no es va poder entreveure en l’irritant comentari d’Al-Thani i res d’això no s’hauria d’acceptar en una Lliga que presumeix amb raó de tenir el focus mundial de l’atenció futbolísti­ca.

Les declaracio­ns, amb l’atenuant igualment lesiu que només es dirigia a la premsa catalana, mereixen sanció de la Lliga i m’atreviria a dir que també haurien de respondre als tribunals per un delicte que està tipificat com a incitació a l’odi. Aquesta societat nostra viu massa vegades sota la síndrome de la doble lectura. Es pot muntar un enrenou espectacul­ar a les xarxes socials, i amb raó, si una persona pega un gos, però en canvi no hi ha

Paraules de poca-soltes com Al-Thani amenacen el futur del millor campionat del món

un clamor inapel·lable i descomunal quan un dirigent de baixa estofa és capaç de ferir un poble o un col·lectiu. El propietari del Màlaga està en el seu dret de voler que guanyi la Lliga el Madrid, de detestar el Barça, però té l’obligació moral i legal de ser respectuós públicamen­t pel càrrec que ocupa. Si no és capaç d’entendre com s’ha de comportar un dirigent esportiu a Espanya, potser hauria d’afrontar les conseqüènc­ies de la seva actitud i no valdrà que expressi que els seus amics diuen el mateix o que sent cada dia comentaris així al bar on esmorza.

Sigui qui sigui l’atacant i l’ofès, el futbol estatal, i en general qualsevol disciplina, ha de poder sobreviure a personatge­s que confonen el púlpit de la notorietat amb el que puguis explicar al menjador de casa. Ha de poder sobreviure a homes que es creuen intocables pels diners que tenen o per la posició que ocupen. Si no hi ha mà dura amb aquests poca-soltes, a la nostra Lliga sempre li faltaran dos elements tan importants com els gols: respecte i ètica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain