La Vanguardia (Català)

En nom de la netedat...

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Pots agradar a alguns sempre, pots agradar a tothom un temps. Però no pots agradar a tothom sempre

John Lydgate, poeta anglès del XIV

La Federació Europea d’Atletisme (EAA) va recollir la citació de Lydgate. Ho va fer en un informe del mes d’abril passat.

L’informe, de dotze pàgines, també diu: “La trista realitat és que hi ha rècords als llibres a nivell mundial, continenta­l i nacional en què les persones involucrad­es en el nostre esport, els mitjans i el públic en general no tenen una completa confiança”. L’encerta: l’atletisme europeu té problemes. A les taules hi ha rècords de fa més de trenta anys. Alguns d’inesborrab­les. I sospitosos.

Els 47s60 de Marita Koch en 400 metres (1985). Els 1m53s28s de Jarmila Kratochvil­ova en 800 metres (1983). Els 12s21 de Yordanka Donkova en 100 metres tanques (1988). Ulf Timmermann, Jürgen Schultz, Robert Emmiyan...

Paguen justos per pecadors?

L’EAA es planteja deixar de banda les plusmarque­s anteriors al 2005: crear un nou paquet de rècords, retirant la llista actual “amb la dignitat intacta”. Hi hauria dues taules: una per als rècords oficials i una altra per a les plusmarque­s prèvies al 2005. “Això no implica res sobre la legitimita­t d’una marca o de l’atleta que l’ha fet, només sobre si el rècord és reconegut o no”, diu.

Aquesta última és una lectura política. Perquè a efectes pràctics la mesura suposa l’anul·lació de les marques que encara figuren a les taules.

I aquesta decisió alguns no la porten bé.

Per exemple, Paula Radcliffe, plusmarqui­sta mundial de marató (2h15m25s, del 2003).

Ahir Radcliffe llançava una protesta de cinc punts a les xarxes socials:

–Vaig treballar molt i molt fort per aconseguir els meus rècords, i per a mi sempre seran vàlids. Els organismes tenen el deure de protegir els atletes nets, i aquí els estan fallant. Em sento ferida i entenc que això perjudica la meva reputació i la meva dignitat. És una fórmula covarda d’esborrar alguns rècords sospitosos. No tenen el valor de resoldre cada cas per la via judicial. Confonen l’espectador.

Radcliffe crema els seus últims cartutxos. La proposta encara és al forn. La comissió la va aprovar per unanimitat, però el vistiplau definitiu l’hauria de donar el ple de l’EAA els pròxims dies.

Ted O’Callaghan, president de la comissió responsabl­e de la proposta, va demanar disculpes a Radcliffe:

–Demano disculpes als atletes. No tenim mai la intenció de perjudicar la seva reputació. Per desgràcia, la Paula (Radcliffe) va aconseguir

“Benvinguda la lluita contra el dopatge, però em costa de veure Edwards i Radcliffe fora de les llistes” “Em sento ferida, i entenc que això perjudica la meva reputació i la meva dignitat; és una decisió covarda”

les seves marques en una època daurada, just dos anys abans que la tecnologia fes avenços. Tot i que ho va aconseguir amb una integritat del 100%, ella i Jonathan Edwards (plusmarqui­sta de triple salt, del 1995) són danys col·laterals.

A parer de la comissió, només s’acceptarie­n els rècords establerts en unes competicio­ns d’alt nivell, per atletes que haguessin passat un nombre determinat de controls antidopatg­e i amb unes mostres que poguessin ser emmagatzem­ades i revisades durant deu anys. Hi ha dubtes sobre molts dels rècords previs al 2005. Aquell any la IAAF va començar a emmagatzem­ar mostres de sang i orina. Aquelles mostres són revisables avui. Les anteriors... –Sé que és una mesura controvert­ida. Caurien Edwards, Radcliffe, Coe i Kipketer, per dirne uns quants. Jo dono la benvinguda a qualsevol mesura destinada a la lluita contra el dopatge. Però tot això cal analitzar-ho amb profundita­t. Ens carregarem tot el patrimoni atlètic? No pots esborrar de les llistes tots els atletes, així com així. També anul·laràs Mike Powell o Hixam el-Guerruj...? –es pregunta Raúl Chapado, president de la Federació Espanyola, davant La Vanguardia.

Els noms de Powell i El-Guerruj no surten en va. L’EAA planeja elevar la proposta davant la Federació Internacio­nal (IAAF). Ho faria els pròxims mesos. Els experts consideren que la IAAF podria aprovar-la al juliol, poc abans dels Mundials de Londres. Sebastian Coe, el seu president, està entossudit a netejar la credibilit­at de l’atletisme. Caigui qui caigui. Incloent-hi ell mateix, que conserva el rècord d’Europa dels 1.000 metres (2m12s18, del 1981). Altres segueixen la línia de Radcliffe. Steve Cram conserva els rècords europeus de la milla i els 2.000 metres. Va dir:

–És un exercici de relacions públiques...

 ?? ADRIAN DENNIS / AFP ??
ADRIAN DENNIS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain