La Vanguardia (Català)

França, pitjor que els EUA?

- Miquel Puig

Que Marine Le Pen hagi passat a la segona volta de les presidenci­als franceses ha fet que els nostres mitjans de comunicaci­ó, per tal d’explicar el fenomen, hagin posat en relleu les misèries de l’economia francesa, una economia que sovint caracterit­zem com a poc dinàmica i com a poc competitiv­a. Els mateixos francesos, molt donats a la introspecc­ió melancòlic­a, tendeixen a veure’s d’aquesta manera.

Per explicar aquestes mancances és freqüent parlar de la conflictiv­itat sindical, de la facilitat amb què les masses col·lapsen la via pública, del pes del sector públic (més del 50% del PIB) i, finalment, de la presència de l’empresa pública en sectors clau. El candidat Fillon proposava un aprimament enèrgic del sector públic, i Macron, encara que menys concret, s’emmiralla en els models anglosaxon­s.

No pretenc qüestionar si França necessita o no una reforma com la que Alemanya va adoptar fa un parell de dècades en matèria de relacions laborals (l’Agenda 2010) o una dieta que aprimi el seu sector públic. El que sí que pretenc és posar en qüestió el judici negatiu que tendim a fer de l’economia francesa.

Per fer-ho, res millor que comparar-la amb l’americana, que gaudeix d’un enorme prestigi entre els nostres economiste­s (la major part dels quals s’han format o als EUA o amb publicacio­ns editades en aquell país).

El PIB dels EUA creix més ràpid que el francès, però només se’n beneficia el 10% amb més ingressos

A primera vista, l’economia americana és millor que la francesa: el PIB per càpita és molt superior (gairebé un 50% mesurat en dòlars i un 35% en paritat de poder de compra) i el PIB creix més ràpidament (en els últims trenta anys s’ha multiplica­t per 2,1, enfront de l’1,7 del PIB francès). Els EUA semblen, doncs, més pròspers i més dinàmics.

Ara bé, en els últims deu anys el dèficit públic dels EUA ha estat, de mitjana, equivalent al 6,7% del seu PIB, mentre que el francès ha estat del 4,4%. En els últims vint i trenta anys, França ha tingut, de mitjana, superàvit exterior, cosa que els EUA pràcticame­nt no saben el que és. En resum, el dinamisme americà està molt més sustentat en el deute que el francès, i sabem que aquest dopatge és insostenib­le.

Però el factor crucial per qüestionar la superiorit­at americana és com es beneficien la majoria dels americans i dels francesos del dinamisme de les seves respective­s economies. Si eliminem el 10% amb més ingressos, resulta que el nivell de vida dels francesos és igual que el dels americans si el mesurem en dòlars i un 16% superior si ho fem en termes de poder de compra. És veritat que el PIB americà creix més ràpidament que el francès, però no per al 90% de la població: en els últims trenta anys, el PIB per càpita (d’aquest col·lectiu) ha augmentat més ràpidament a França (on s’ha multiplica­t per 1,5) que als EUA (on només ho ha fet per 1,2).

No em sembla tan clar que l’economia francesa sigui inferior a l’americana. Excepte per als més rics, és clar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain