La Vanguardia (Català)

El bitcoin marca un rècord històric com a valor refugi

-

La criptodivi­sa bitcoin va marcar ahir un nou màxim històric al superar per primera vegada la barrera dels 1.400 dòlars. Això suposa triplicar el valor que tenia fa un any. Per donar una idea de l’increment, el bitcoin, que es va llançar el 2008, el mes de maig del 2016 valia un 200% menys.

Els analistes expliquen aquesta pujada pel renovat interès dels inversors japonesos, ja que aquesta divisa digital ha estat reconeguda d’ús legal per als pagaments. L’altre col·lectiu que ha impulsat a l’alça el bitcoin en els últims mesos és el dels xinesos, que han vist una oportunita­t en aquest actiu, considerat com a valor refugi davant la debilitat del iuan. Els xinesos van arribar a captar el 90% de les operacions sobre el bitcoin a començamen­ts d’any, però les autoritats de Pequín van decidir introduir una taxa per evitar onades especulati­ves i blanqueig de diners. Ara els nipons n’han pres el relleu.

Després d’aquesta revaloritz­ació, el bitcoin ja ha superat el preu del valor refugi per excel·lència, l’or, ja que una unça del metall groc cotitzava prop de 1.250 dòlars. A aquests nivells, el valor de tots els bitcoins circulants, considerat­s com a “capitalitz­ació de mercat”, s’acosta als 25.000 milions de dòlars, l’equivalent al valor d’una empresa com Airbnb.

Des del seu naixement, aquesta divisa virtual sempre s’ha caracterit­zat per ser volàtil i inestable. El nombre d’inversors podria multiplica­r-se en funció de la decisió que adopti el supervisor borsari dels Estats Units, la SEC. Aquest organisme donarà una segona oportunita­t a la proposta de comerciali­tzar el primer fons cotitzat (ETF) sobre el bitcoin, promogut pels bessons Winklevoss. El 15 de maig, la decisió final.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain