La Vanguardia (Català)

Alitalia entra en situació de concurs per evitar la liquidació

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

La junta d’accioniste­s d’Alitalia va donar ahir el tret de sortida al procedimen­t concursal previst per la llei italiana i entrarà en administra­ció extraordin­aria amb el nomenament de tres experts encarregat­s de presentar un pla de viabilitat d’aquí a tres mesos. Això suposarà, segons els casos, cedir gran part dels seus actius, dur a terme la venda total o bé la liquidació definitiva.

Fa gairebé vint anys que l’aerolínia italiana no obté beneficis. Ha cedit el lideratge a Itàlia a costa de Ryanair (que l’avantatja de set punts en quota de mercat amb una plantilla més petita). L’empresa perd prop d’un milió d’euros al dia. El consell d’administra­ció va reconèixer ahir en un comunicat “la greu situació econòmica i financera de la companyia”.

El més urgent és garantir l’operativit­at en vigílies de l’estiu. El Govern italià ja va advertir que no posarà ni un euro en ajuts públics (en estimacion­s de Mediobanca calcula que Alitalia ha rebut al llarg de dues dècades 7.400 milions). Al final l’Estat va acordar ahir 600 milions d’euros a condicions de mercat, perquè Brussel·les hi doni el vistiplau. L’actual soci de referència, Etihad, no pensa moure un dit després que els empleats d’Alitalia rebutgessi­n amb un referèndum (67% de vots) el seu pla d’ajust.

A mitjà termini s’estudien diverses hipòtesis. La més dura és la liquidació pura i dura i la venda trossejada d’actius: la marca, els slots i el programa de fidelitat poden tenir un interès comercial. En el seu patrimoni amb prou feines hi ha immobles i pocs avions, perquè de la seva flota de 121 aparells només un terç són de propietat (la resta és lísing).

Una via alternativ­a seria l’entrada d’un nou soci. Lufthansa, ocupada en digerir altres compres, ha indicat que no és la seva prioritat. Alguns analistes miren cap a IAG, el hòlding que agrupa British Airways, Iberia, Aer Lingus i Vueling. La clau seria justament aquesta última, perquè té una presència important a Roma Fiumicino i podria servir de propulsor per rellançar l’empresa. Un altre nom que sona és el de Qatar Airways, que acaba de comprar el 49% de la italiana Meridiana. “Alitalia corre el risc de desaparèix­er”, titulava La Vanguardia en una crònica sobre el sector. La data: 20 de març del 2005.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain