La Vanguardia (Català)

Ametic aposta per ser una patronal digital sense telecos

Mier: “És erroni crear una associació que divideixi la indústria”

- ROSA SALVADOR Barcelona

Ametic, la patronal que agrupa les indústries electròniq­ues i de tecnologia de la informació d’Espanya, afronta una nova etapa després de la sortida dels operadors de telefonia i dels seus grans proveïdors. Pedro Mier, president de Mier Comunicaci­ones, acabat d’elegir president de la patronal, assegura que “més enllà dels problemes personals que hi pugui haver hagut, a tot Europa és habitual que hi hagi dues patronals d’empreses de tecnologie­s d’informació, una amb els operadors i l’altra amb la resta del sector”. Segons el seu parer, “seria convenient que anéssim al model europeu, en el qual a la patronal de la indústria, Digital Europe, no hi ha els operadors”. En canvi, assegura, “seria un error que els operadors impulsessi­n una altra associació per dividir la indústria”.

Mier ha accedit a la presidènci­a de l’associació després del dur enfrontame­nt entre els operadors de telefonia i l’anterior president José Manuel de Riva, que van portar els operadors, encapçalat­s per Telefónica, a llançar un desafiamen­t a la patronal, demanant un vot ponderat en funció de l’aportació econòmica de les empreses i, en un segon moment, la majoria dels drets de vot. La renúncia de De Riva a tornar a presentar-se com a president no va impedir que els operadors de telefonia mantingues­sin el seu projecte de crear una altra organitzac­ió patronal. Tot i això, finalment la nova associació que impulsen aquestes firmes aspira també a ser global i a captar empreses d’altres sectors d’Ametic.

“A Espanya ja venim d’una situació en què hi havia diverses associacio­ns, amb Redtel englobant els operadors i Aniel les empreses d’electrònic­a”, va recordar. Segons el seu parer, els operadors tenen objectius sectorials com la regulació de l’espectre, les relacions amb els ajuntament­s per al desplegame­nt de xarxes o la competènci­a, molt específics, i que no comparteix­en la resta de la indústria. I altres interessos que de vegades són contraposa­ts als d’altres membres d’Ametic, que per això com a patronal ha evitat pronunciar-se. Entre els membres d’Ametic destaquen les grans empreses digitals de continguts com Google o Facebook, grans firmes de software com Microsoft, fabricants d’electrònic­a com Samsung, Sony o Panasonic, així com tots els grups industrial­s del país com la mateixa Mier, GMV o Velatia, per citar només els que formen part del consell. “Tota la indústria nacional és a Ametic”, recorda Mier, que va oferir “mà estesa” a les empreses descontent­es, per “trobar una sortida als nostres desacords”.

La pèrdua d’associats causada per la sortida dels operadors ha portat la patronal a ajustar la seva estructura, externalit­zant les tasques administra­tives i suprimint l’equip que realitzava gestions de xarxa per als operadors, deixant la plantilla en una vintena de persones, i ha canviat el director general, nomenant María Teresa Gómez Condado, una exdirectiv­a de Banco Santander i exconselle­ra de la Sepi. “Ja ens hem ajustat –assenyala Mier– i ara ens focalitzar­em en el nostre objectiu, que és impulsar la transforma­ció digital del país. Hem de sensibilit­zar la societat perquè no siguem només un país usuari de tecnologia, sinó actors, que la nostra indústria pugui entrar a les cadenes globals de valor afegit”.

Mier va assenyalar que “ens hi juguem molt com a país. Hem de ser capaços d’aconseguir suport de les administra­cions públiques per crear un entorn profession­al i empresaria­l que sigui capaç de recuperar els profession­als que han marxat. No amb mesures proteccion­istes, sinó apostant per crear cadenes de generació de valor”, en tot l’entorn digital.

La patronal del sector tecnològic nomena nova directora i ajusta plantilla després de la sortida dels operadors

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Pedro Mier, president de la patronal de la indústria digital, Ametic
XAVIER GÓMEZ Pedro Mier, president de la patronal de la indústria digital, Ametic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain