La Vanguardia (Català)

Les plantilles de Codorniu i Freixent demanen canvis al cava

El Departamen­t de Treball es compromet a convocar una taula per al sector

-

Les plantilles de les dues grans empreses elaborador­es de cava, Freixent i Codorniu, van demanar ahir a la Generalita­t una taula per al sector que resolgui els problemes que pateix i que han cristal·litzat en l’acomiadame­nt de 93 treballado­rs a Codorniu, un 10% de la plantilla. CC.OO. va assegurar ahir que la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha assumit el “compromís personal d’impulsar les reunions necessàrie­s per abordar la qüestió”. Fonts de la conselleri­a van confirmar la intenció de Bassa de convocar la trobada.

Segons Antonio Cruces, president del comitè d’empresa de Codorniu, són ja molts i diversos els problemes que afecten el sector i que acaben traduintse negativame­nt en l’ocupació. Entre d’altres, va esmentar l’eclosió de bodegues que venen cava a 1,95 euros, la pressió a la baixa que exerceixen les grans superfície­s i la caiguda dels preus que paguen les empreses als agricultor­s pel raïm recollit. Cruces també considera que les dues grans del sector –Freixenet i Codorniu– han de fer autocrític­a per la gestió dels últims anys. Per aquest sindicalis­ta, els orígens de l’actual situació cal buscarlos en la denominada guerra del cava que va enfrontar els dos grans cellers a finals de la dècada dels noranta.

La desunió al sector és palpable, com ho prova l’existència de dues patronals: l’Institut del Cava, en el qual hi ha els grans productors, i Pime Cava. Segons les últimes dades del

Codorniu va confirmar ahir a la seva plantilla la intenció d’acomiadar 93 treballado­rs

Consell Regulador del Cava les vendes d’ampolles a Espanya continuen estant per sota dels nivells previs a la crisi. L’any passat es van vendre 86,2 milions d’ampolles a Espanya i 158,9 a l’exterior.

Mentre Codorniu ha posat un ERO a sobre la taula com a part del procés de reestructu­ració interna, una part dels accioniste­s de Freixenet intenten vendre la seva participac­ió. La rendibilit­at ha baixat de forma general al sector i aquest fet és el que explica tots aquests moviments.

CC.OO. creu que a la reunió de la taula sectorial haurien d’assistir-hi empreses, sindicats, patronals, agricultor­s i administra­cions. Segons l’opinió de Cruces s’hauria de fixar amb més detall què es pot considerar cava perquè segons la seva opinió és impossible oferir el producte a un preu d’1,95 euros l’ampolla. Al sector, Freixenet, Codorniu i García Carrión controlen el 60% de les vendes.

El sindicalis­ta explica que en el cas dels agricultor­s, alguns cellers els paguen el raïm en tres terminis i el tercer encara no l’han cobrat.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Actualment hi ha 235 bodegues que elaboren cava
MANÉ ESPINOSA Actualment hi ha 235 bodegues que elaboren cava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain