La Vanguardia (Català)

Més vols transoceàn­ics

El grup vol créixer a Itàlia amb Vueling després de la crisi d’Alitalia

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

El hòlding aeronàutic IAG ampliarà els vols des de Barcelona de la companyia Level, especialit­zada en viatges de baix cost i de llarg abast, com a resposta als bons resultats obtinguts en la primera campanya.

Alitalia? No, gràcies. El hòlding IAG, que agrupa British Airways, Iberia, Vueling i Aer Lingus, “no té cap interès” en l’exaerolíni­a de bandera italiana, va assegurar ahir el conseller delegat, Willie Walsh, en una conferènci­a, davant la presentaci­ó dels resultats trimestral­s.

No obstant això, gràcies a la presència molt important de Vueling a Roma, IAG aprofitarà la debilitat de la companyia italiana, que prova d’evitar desesperad­ament posar-se en liquidació i busca vendre’s al millor postor. “Veiem de forma clara oportunita­ts de creixement orgànic a Itàlia. Estudiarem de quina manera augmentar el creixement, en enfocar-nos a Vueling”, va reconèixer l’executiu.

De fet, va ser el president anterior de Vueling, Alex Cruz, qui, de forma profètica, va decidir fa anys apostar pel mercat italià al veure les dificultat­s que tenia Alitalia al seu propi país i va escollir Roma com a plataforma per desenvolup­ar el negoci a Europa.

L’altre pla d’expansió d’IAG passa per Level, l’aerolínia que acaba de llançar de baix cost i per al llarg radi. Walsh va reconèixer que fins ara l’interès per aquesta companyia, que connectarà Barcelona amb el continent americà a partir de juny, “ha estat superior a les expectativ­es”. Level ja ha venut més de 120.000 bitllets, un avanç que el màxim executiu del grup va qualificar d’“excepciona­l”.

Les previsions apunten que aquesta primera temporada l’exercici 2017 d’aquesta nova aerolínia tancarà amb unes pèrdues operatives lleus, fruit de la inversió inicial i pel fet d’haver començat a operar només a meitat de l’any.

En vista d’aquestes bones perspectiv­es, de cara al 2018 s’afegiran tres aparells més als dos existents. També s’obrirà una segona base de Level a Europa, però fora d’Espanya, amb la qual cosa Madrid queda descartat, finalment. Les ciutats que s’estudien són Roma i París Orly.

En el pla estrictame­nt financer, els comptes del primer trimestre

La devaluació de la lliura respecte de l’euro va provocar una caiguda del 74% en el benefici net

de l’any van estar marcats per la devaluació de la lliura. IAG va obtenir un benefici net de 27 milions d’euros, un 74% menys que el mateix període del 2016, és a dir, que els guanys es van dividir entre quatre.

L’impacte de la conversió dels guanys, en lliures, a euros va tenir un efecte negatiu de 32 milions d’euros. Malgrat això, Walsh afirma que al llarg de la resta de l’any el grup acabarà d’absorbir els desajustos dels tipus de canvi.

Els comptes no permeten deduir si la depreciaci­ó de la divisa britànica va poder influir en una demanda menor per part dels clients establerts al Regne Unit, que després del Brexit han vist reduir el seu poder adquisitiu. En tot cas, no sembla que hi hagi menys ganes de viatjar. El nombre de passatgers transporta­ts (mesurat en passatgers transporta­ts per quilòmetre) va créixer un 3,3%, igual com la xifra absoluta, que va repuntar un 3,8% fins a 21,147 milions.

Tanmateix, els ingressos unitaris de passatge van caure un 3,1% a tipus de canvi constants per l’efecte de les dates de la Setmana Santa, que aquest any va caure a l’abril en lloc del març. Als mercats la reacció va ser positiva, amb les accions que es van arribar a revaloritz­ar més d’un 5,7% a la Borsa de Londres.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Willie Walsh (en el centre), conseller delegat d’IAG, en la presentaci­ó de Level a Barcelona
INMA SAINZ DE BARANDA Willie Walsh (en el centre), conseller delegat d’IAG, en la presentaci­ó de Level a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain