La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La sanció al Govern central per les retallades a les primes per a les energies renovables, i les males perspectiv­es laborals de la joventut espanyola.

ESPANYA ha perdut el seu primer arbitratge internacio­nal per les retallades aplicades al seu dia a les primes per al foment de les energies renovables. El Centre Internacio­nal per a l’Arranjamen­tdeDiferèn­ciessobreI­nversions(Ciadi)ha multat l’Estat espanyol amb 128 milions d’euros pels perjudicis que la reducció dels incentius a les renovables, adoptada als anys 2013 i 2014, va causar a tres plantes termosolar­s del fons britànic Eiser Infrastruc­ture.

Aquest revés jurídic del Govern espanyol pot tenir continuïta­t en les trenta demandes més de grups internacio­nals que hi ha pendents de resolució. Hi caldria afegir les reclamacio­ns dels milers de petits productors fotovoltai­cs, que han exigit una indemnitza­ció amb els mateixos criteris que s’aplicaran al fons britànic. Tot això pot elevar considerab­lement els costos per a l’Estat provocats pel fiasco de la gestió de les energies renovables, que constituei­xen una factura energètica pendent que, al final, tindrà repercussi­ó en el rebut de la llum que paguen els ciutadans.

Ha estat la primera vegada que un procedimen­t arbitral sobre la reforma del marc normatiu de les energies renovables acaba a favor dels inversors. En els dos arbitratge­s resolts anteriorme­nt els laudes van donar la raó a Espanya, per la qual cosa el Govern central ha anunciat que recorrerà la decisió. Els laudes del Ciadi, no obstant, amb prou feines deixen escletxes per recórrer, ja que normalment són definitius i obligatori­s.

El Govern espanyol destaca que el laude del Ciadi no qüestiona la reforma elèctrica realitzada al seu dia per posar fi al dèficit de tarifa del sector elèctric, ni el dret d’Espanya a prendre mesures regulatòri­es apropiades per atendre les necessitat­s públiques. A més, recorda que diverses sentències del Tribunal Suprem i del Constituci­onal han avalat aquesta reforma del sector elèctric.

En qualsevol cas, malgrat els arguments governamen­tals, el laude del Ciadi posa sobre la taula, novament, l’enorme fiasco que ha suposat a Espanya la regulació de les energies renovables. Els governs socialiste­s de José Luis Rodríguez Zapatero van impulsar l’energia solar i l’eòlica amb un ambiciós i generós programa d’incentius que va convertir el país en pocs anys en líder mundial del sector de les renovables. Va ser una aposta estratègic­a que tenia tot el sentit en un país ric en sol i vent. Però la regulació establerta va estar mal dissenyada i es va mostrar insostenib­le pels costos elevats que suposava per a les arques públiques.

La reforma elèctrica adoptada pel Govern de Mariano Rajoy uns anys després va aplicar una autèntica destralada a les subvencion­s a les renovables, amb retallades de fins al 50% de la tarifa regulada, va crear un clima d’insegureta­t jurídica al sector, amb un enorme dany de la imatge d’Espanya davant els inversors internacio­nals, i va encaminar a la ruïna la majoria d’explotacio­ns. Un govern es va passar de generós i l’altre de restrictiu, fins al punt que, actualment, Espanya corre el risc de perdre el tren de les energies renovables quan són més necessàrie­s.

El pla d’energia i clima per al període 2020-2030 que Espanya ha de presentar a la Unió Europea, i la llei de transició energètica que també ha d’elaborar, constituei­xen dos marcs normatius en els quals cal establir un sistema equilibrat perquè les energies renovables es puguin desenvolup­ar adequadame­nt a Espanya i complir, en conseqüènc­ia, amb la seva important contribuci­ó per reduir les elevades emissions de gasos contaminan­ts del sector energètic i lluitar contra el canvi climàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain