La Vanguardia (Català)

Le Pen suggereix que al Papa no li agrada Macron i la prefereix a ella

La candidata cita l’Evangeli per atribuir-se pel seu compte el favor de Francesc

- Roma Correspons­al EUSEBIO VAL

Marine Le Pen no ha tingut cap escrúpol en atribuir-se, pel seu compte i risc, la benedicció del Papa davant la segona volta de les eleccions presidenci­als franceses. Per això, la candidata ha fet una interpreta­ció molt sui generis d’unes recents paraules de Francesc i de l’Evangeli de Sant Lluc.

La líder del Front Nacional va concedir una entrevista al Corriere della Sera, publicada ahir, en la qual va ser preguntada per la seva impressió de Macron en el debat televisat de dimecres passat. “Inquietant”, va contestar. “És inquietant pensar que França pugui ser governada per un home del qual no se sap res –va agregar–. Ho ha dit també el Papa”. L’entrevista­dor es va quedar sorprès per la resposta. “Què hi té a veure el Papa?”, li va replicar el periodista. I va ser llavors quan Le Pen, que òbviament venia preparada, va al·ludir a les recents declaracio­ns del Papa, a l’avió, a la tornada del Caire, i va dir: “No només va rebutjar prendre posició contra mi. Va dir textualmen­t: a l’altre no el conec; no sé d’on ve”.

No satisfeta encara, Le Pen va voler reblar els seus arguments. Va treure la seva tauleta i va buscar una cita de l’Evangeli de Sant Lluc –capítol 13, versicle 25– i la va llegir: “Una vegada que l’amo de la casa s’aixequi i tanqui la porta, us quedareu fora i trucareu a la porta dient: Senyor, obre’ns. Ell us respondrà: No sé d’on sou”. La candidata va insistir que en l’Evangeli de Sant Lluc torna a sortir aquesta frase (“Us repeteixo que no sé d’on sou. Aparteu-vos de mi tots, obradors d’iniquitat”). “No crec que el Papa parlés per casualitat –va continuar la candidata francesa–. I no crec que es reconegui en el candidat ultraliber­al, que sosté la precaritza­ció del treball i la destrucció de la cohesió social, l’home de les grans finances, justament el que Francesc combat”.

Le Pen, en la mateixa entrevista al Corriere della Sera, va justificar que abans hagués criticat el Papa per la seva postura davant la immigració. “Vaig dir que, com a cre- ient, respecto la seva crida espiritual a la solidarita­t amb qui pateix, a atendre el pròxim –va recordar la líder de l’FN–. És adequat que el Papa digui aquestes coses. Però el Papa és també un cap d’Estat i no pot imposar a altres estats que acullin persones que arriben a Europa sense ser convidades, violant la llei i sobrecarre­gant un sistema de protecció social que ja explota”.

Marine Le Pen va citar correctame­nt les paraules del Papa a l’avió, però les va instrument­alitzar de manera descarada al seu favor. Algú molt versat en els Evangelis la va haver d’informar de la cita de Sant Lluc i animat a fer-la servir per manipular les paraules de Bergoglio. Francesc, en efecte, va ser preguntat pel populisme i per la divisió i desorienta­ció dels votants francesos. El Sant Pare va provar d’escapolir-se. La seva resposta va ser una mica estranya. Va dir desconèixe­r d’on venien els dos candidats, no només Macron, si bé sobre ella va ser més concret. La va anomenar “representa­nt de la dreta forta”. A ell el va despatxar amb una frase que fins i tot podia sonar una mica despectiva. “L’altre no sé d’on prové”, va dir .

Aquesta ambigüitat de Francesc –una actitud que no va tenir davant

La líder de l’FN creu que “un ultraliber­al” i “home de les finances” no pot ser del gust de Bergoglio

Donald Trump durant la campanya als Estats Units, ja que el va atacar amb duresa pel seu pla d’aixecar el mur a la frontera amb Mèxic– se suma a l’actitud de la jerarquia catòlica francesa. Mentre que jueus, musulmans i diverses esglésies cristianes han expressat el seu suport a Macron, l’Església catòlica no s’ha pronunciat. Se sap que els catòlics estan molt dividits. Han circulat rumors que Macron podria ser maçó. Le Pen ha aprofitat la neutralita­t dels bisbes per omplir el buit i atribuir-se un suport tàcit de Francesc.

El portaveu de la Santa Seu, el nord-americà Greg Burke, va declinar ahir, a instàncies d’aquest diari, realitzar qualsevol comentari sobre les paraules de Le Pen.

 ?? CHARLES PLATIAU / REUTERS ?? Esbroncade­s a Reims. Marine Le Pen va visitar ahir amb Nicolas Dupont-Aignan (a la seva dreta) la catedral de Reims, on va ser esbroncada per un grup de manifestan­ts i va haver d’abandonar el temple per una porta lateral, envoltada de guardaespa­tlles
CHARLES PLATIAU / REUTERS Esbroncade­s a Reims. Marine Le Pen va visitar ahir amb Nicolas Dupont-Aignan (a la seva dreta) la catedral de Reims, on va ser esbroncada per un grup de manifestan­ts i va haver d’abandonar el temple per una porta lateral, envoltada de guardaespa­tlles
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain