La Vanguardia (Català)

Rellotges lluminosos

-

Fa uns dies, un lector escrivia a propòsit del rellotge lluminós situats al número 69 de la Via Laietana “Reloj inútil” (19/ IV/2017). Poc després, li va respondre el responsabl­e de l’Institut del Paisatge Urbà de Barcelona afegint que també n’hi ha un al carrer Rocafort número 2. Però cap dels dos no va dir res de l’origen d’aquests dos rellotges bessons. El primer va ser instal·lat a finals del 1935 per la Banca Rosés al davant de la seva seu per saludar el nou any. Era obra de Cabrerizo i en estil art déco incorporav­a el logo de l’entitat, un cap d’Hermes alat amb l’escut de Barcelona.

Quan aquesta entitat bancària fou venuda el 1957 i va passar a dir-se Banco Condal, els nous propietari­s van adoptar i modernitza­r el logo de l’Hermes però van conservar el rellotge. Quan es va obrir l’oficina del carrer de Rocafort, en van fer una rèplica però ja amb el nou logo.

Després que el banc fos liquidat per l’expropiaci­ó feta a Rumasa, la Generalita­t va comprar l’edifici de la Via Laietana i va encarregar la restauraci­ó del rellotge (al fill de l’autor), intervenci­ó que apareix datada el 1989. I pel que fa al seu germà del carrer Rocafort, l’entitat que va continuar en el local (la CCM) també va intentar conservar-ne la funció de marcar les hores amb llums.

Com a antic treballado­r del Banco Condal, he volgut recordar-ho.

JOAQUIM VENTURA RUIZ Subscripto­r Premià de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain