La Vanguardia (Català)

Batalla al Sàhara a contrarell­otge

Betalú revalida títol i supera Bou per només 35 segons després de més de 600 km de desert

-

El retorn als orígens de la Titan Desert no podia haver estat més encertat. La 12a edició de la dura travessia del Sàhara en BTT que va concloure ahir a Ksar Maadid (Marroc) es va acabar decidint en mig minut. Després de recórrer en sis etapes més de 600 quilòmetre­s a través de camins polsegosos, pedregars,camps a través i fins i tot dunes, el català Josep Betalú (DoctoreBMC) va aconseguir retenir el títol que ja havia aconseguit en la darrera edició remuntant a la penúltima etapa per acabar imposant-se per només 35 s a la general al també català Roberto Bou (Tomás Bellés Cannondale Gaes by Tactic), campió d’Espanya sub-23 de BTT ral·li.

Amb 40 anys Betalú va recórrer a l’ofici i el seu fons físic per recuperar més de 6 minuts de desavantat­ge a la general a la quarta i la cinquena etapes per mantenir el seu mínim avantatge a l’última i arribar victoriós a la línia de meta. Des del 2008, quan Roberto Heras es va imposar a Joan Llordella per 38 s, la prova no havia tingut un final tan ajustat. Amb dues victòries, Betalú es converteix en el segon ciclista amb més victòries darrere dels quatre triomfs del mateix Heras en una competició en què també han inscrit els seus noms altres llegendes del ciclisme com Óscar Pereiro, Laurent Jalabert, Claudio Chiappucci, Abraham Olano o Melcior Mauri. Tots s’han deixat seduir, com tants aficionats, pel repte del desert.

“És una cursa que s’adapta perfectame­nt a les meves caracterís­tiques –explicava ahir el seu guanyador–. Bou ha fet vibrar i ha estat molt emocionant, per això valoro encara més aquesta victòria. Confiava molt en les meves forces i vaig poder recuperar tot el temps perdut després de la tercera etapa. Rivals d’aquest calibre engrandeix­en el meu triomf”.

A la categoria femenina la guanyadora ha estat una altra catalana que també revalida títol al desert: Anna Ramírez (Esteve KH7), campiona d’Espanya en ruta dues vegades. Ramírez ha mantingut un duel amb Ramona Gabriel (Buff Scott MTB) i la cubana Olga Anabel Echenique (Podium Fasttriatl­on) que es va decidir a la tercera etapa, de navegació.

Dissenyada i organitzad­a des de Barcelona per la firma RPM Events, la Titan Desert ha esdevingut un referent al món de la BTT i de l’aventura en el seu sentit més ampli que cada edició atreu més participan­ts –profession­als i aficionats– i més patrocinad­ors. D’una edició a l’altra repeteixen un 40% dels corredors. Aquest any han estat 460 els inscrits, la majoria d’entre 30 i 60 anys. Han completat la prova 378, 340 dins de la classifica­ció oficial. Entre les firmes de prestigi, Seat també ha volgut afegir-se a l’aventura llançant la sèrie Seat León X-Perience Titan Desert, que ha estat el vehicle oficial de la prova complint amb escreix al desert.

“Aquesta edició hem de felicitarn­os pel nivell i l’emoció de la competició, que no és inferior a l’experiènci­a de tots els participan­ts. Perquè la Titan és aquella prova en què veus com l’últim a arribar a meta plora com si hagués guanyat. En realitat tots acaben guanyant quan superen el seu propi repte”, assenyalav­a ahir des del Marroc Juan Porcar, conseller delegat d’RPM i creador de la Titan.

“La Titan és aquella prova en què l’últim d’arribar plora com si hagués guanyat”, diu el seu creador

 ?? TITAN DESERT 2017 ?? Imatge de la segona etapa d’aquesta edició, de 106 km i 850 m de desnivell, a l’altura de l’erg Xebbi
TITAN DESERT 2017 Imatge de la segona etapa d’aquesta edició, de 106 km i 850 m de desnivell, a l’altura de l’erg Xebbi
 ?? C.CASAL / TITAN DESERT 2017 ?? Josep Betalú, de 40 anys, celebra la victòria en la general després d’una exhibició d’ofici i de fons físic
C.CASAL / TITAN DESERT 2017 Josep Betalú, de 40 anys, celebra la victòria en la general després d’una exhibició d’ofici i de fons físic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain